Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

3.11.2014. 22:51
švedska
 

Israel recalls its ambassador to Sweden after Stockholm's decision to recognize a state of Palestine

Izrael je pozvao svog ambasadora u Švedskoj zbog priznanja Palestinske države.


JERUSALEM (EJP)---Israeli Foreign Minister Avigdor Lieberman decided Thursday to recall Israel's ambassador to Sweden Isaac Bachman to Jerusalem for consultations to protest Sweden's recognition of a Palestinian state. Sweden is the first European Union member state to do so.


Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman je, u utorak, odlučio da pozove izraelskog ambasadora u Švedskoj Isaaca Bachmana  na konzultacije u Jeruzalem, kao protest zbog švedskog priznavanja Palestinske države. Švedska je bila prva EU država koja je to učinila. U svom izvještaju je Lieberman kazao da je odluka Švedskog parmamenta da prizna Palestinsku državu "nesretna odluka koja će ojačati radikalne elemente o palestinsku upornost....jedini način jesu pregovori između Izraela i Palestinaca..


 

Ranije je švedski ministar vanjskih poslova Margot Wallstrom izdala saopštenje da se Švedska nada da će taj čin pomoći mirovnom procesu i sigurnosti i da su  željeli doprinijeti stvaranju  veće nade i vjerovanja u budućnost među mladim Palestincima i Izraelcima...