Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

10.11.2014. 17:32
In memoriam Branko Polić, 1924-2014
 

Sa velikom tugom objavljujemo vijest da nas je napustio naš ugledni član gospodin Branko Polić.


Branko Polić se rodio  u Zagrebu 24.4.1924 u uglednoj obitelji bankara Artura Polića, a osobito je bio vezan za svoju majku Donu  Frelić. Kao i mnogi Židovi Zagreba, u Holokaustu, morao je napustiti Zagreb da bi se spasio i pobjeći u "Talijansku zonu" gdje je bio u logorima Kraljevica i Rab, a nakon toga u zbjegovima i partizanima, o čemu je svjedočio u svojim brojnim napisima i knjigama.


Pronašli smo jedan dragocjeni dokument iz 1945. godine koji nam najbolje pokazuje kakav je bio (i ostao) Branko Polić. To je pismo iz Bolničkog centra u Karlovcu, u kojem je  bio "kulturno-prosvjetni djelatnik", a napisano je Rektoratu Hrvatskog Sveučilišta u Zagrebu,kao preporuka za dobivanje stipendije. 

U pismu se Branko Polić opisuje kao  "odan, pošten, vrijedan,marljiv,pouzdan,discipliniran,skroman i učtiv" 


 


Završio je Filozofski fakultet- romanistiku i anglistiku, bio na usavršavanju u Francuskoj, a enciklopedijsko znanje i izvrsna memorija učinili su od njega nezaobilaznog mentora, savjetnika pa i kritičara za mnoge kulturne radnike i pisce. Bio je poliglota i prevodilac. Njegov veliki ugled u kulturnim krugovima Zagreba i Hrvatske doprinjeo je i afirmaciji Židovske općine kao kulturne ustanove.


Teško je nabrojati sve zasluge kojima je Branko Polič zadužio našu zajednicu i koliko je toga svojom kulturom, inicijativom i upornošću osnovao ili pokrenuo.

Sa predstavljanja   knjige Branka Polića: "Pregršt glazbenih anegdota". Uz autora  u predstavljanju je sudjelovao dr.sc. Ivan Mirnik.


Spomenimo samo neke od njih: Kulturno društvo Miroslav Šalom Freiberger čiji je predsjednik bio niz godina; list "Novi Omanut" čiji je bio osnivać i urednik do svojeg posljednjeg daha, Židovski biografski leksikon, koji se sada završava u Leksikografskom Zavodu; napisao je dragocjeni prilog o židovskoj zajednici u Našicama i njihovom groblju, napisao je ili preveo nebrojene članke i priloge, a autor  je  četiri knjige mladenačkih sjećanja i dvije knjige glazbenih anegdota.


Bio je veliki poznavatelj i ljubitelj glazbe i dugogodišnji urednik glazbenih emisija i ciklusa na HRT i RTZ.

No, najviše od svega sjećati ćemo se Branka Polića kao dragog, duhovitog, iskrenog prijatelja i suradnika.