Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

15.11.2014. 17:05
Festival tolerancije u Beogradu
 

Primili smo pismo od Ree Živković, koja je bila predstavnik Saveza Jevrejskih opština Srbije na kongresu u Berlinu i koja su preživjela Holokaust tako da je spašena iz logora Đakovo.


"U potrazi za mađioničarem" otvara Festival tolerancije

Festival tolerancije se prvi put održava u Beogradu od 13. do 15. novembra 2014. godine, u Domu omladine Beograda, Ustanovi kulture Parobrod i galeriji O3one. Posle Zagreba, Rijeke, Sarajeva, Beča i Cetinja, Beograd je domaćin festivala čiji je počasni predsednik Branko Lustig, producent, dobitnik dva Oskara i jedan od najbližih saradnika Stivena Spilberga.Program festival se sastoji od filmskog, izložbenog i obrazovnog programa.

U okviru filmskog programa biće prikazano 12 dugometražnih, dokumentarnih i kratkih filmova na temu borbe protiv fašizma i diskriminacije. ..

Važan deo festivala čini obrazovni program,posebno namenjen srednjoškolcima, studentima i mladima. Danas je beogradskim srednjškolcima o svom iskustvu iz Holokausta govorio Aleksandar Ajzinberg. ..

U petak 14. novembra od 11 časova u Domu omladine, Mirko Ilić, poznati grafički dizajner iz Njujorka i dobitnik brojnih nagrada, govoriće o simbolima mržnje i neofašističkoj ikonografiji prisutnoj u javnim prostorima. ..

U okviru izložbenog programa, beogradskoj publici biće prikazani originalni plakati sa Velike antimasonske izložbe koju su okupacione vlasti organizovale 1941. godine u Beogradu.

Poslednjeg dana festivala, 15.novembra, od 17 časova u galeriji O3one biće otvorena izložba „Ništa ni o čemu“umetnika Srđana Ćešića,kojom će autor predstaviti svoj kritički pogled na našu političku i širu društvenu stvarnost. ..

Svečano otvaranje festivala je u četvrtak od 19 časova u Domu omladine Beograda, kada će premijerno biti prikazan izraelski film “U potrazi za mađioničarem”. Na otvaranju festivala govoriće Biljana Srbljanović, književnica i predsednica Upravnog odbora Hartefakta, Nataša Popović, direktorka Festivala tolerancije iz Zagreba i Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja (očekujemo potvrdu).