Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

14.6.2018. 11:13
split
 
Na Pjaci u Splitu je otkrivena spomen ploča za sjećanje na tragediju 12. lipnja 1942.  kada su domaći talijanski fašisti devastirali sinagogu i židovske trgovine te spalili na lomači povijesne dokumente, namještaj i   umjetnine iz sinagoge. 

Svečanosti su prisustvovali izraelska veleposlanica,  gradonačelnik Splita , predsjednica Židovske općine u Splitu i brojni građani.-

Podsjetimo se na te događaje (iz arhiva "Cendo")

Pretpostavlja se da  je napad na sinagogu bila osveta za bočicu tinte koja je bačena  na ploču o ulasku talijanske vojske u Split. 

Dana 12.lipnja u 6.30 sati, za vrijeme molitve u sinagogi , su pripadnici fašističkog bataljuna "Toscamba" napali sinagogu. 

Od namještaja su  napravili lomaču na Narodnom trgu . Pobacali su kroz prozor dragocjeni vezeni tekstil, knjige, rukopise i arhivu i zapalili . Opljačkali  su srebrne obredne predmete i ukrase.

Židove u sinagogi su premlatili , oko 50 Židova je ranjeno,  a židovski trgovac Kluc je morao u bolnicu zbog ozljeda glave. U ulici "Svi sveti" su razbili izloge  parfumerije "Luksol" i trgovine "Pia".. ; u Šubićevoj ulici su opljačkali trgovinu Markusa Fincija-- itd. 

Demolirano je prema svjedocima i 60 židovskih stanova. 

Židovska općina je preselila svoje urede u Slavićevu ulicu 1 , a na Narodnom trgu je ostala crna rupa gdje je bila lomača.

Slika  unutrašnjost sinagoge nakon napada


slika: popravak asfalta namjestu lomače