Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

14.8.2018. 23:19
Izrael
 

Israeli hospitals see record-breaking baby boomSeveral hospitals in Israel have reported record-breaking numbers of deliveries of newborns. Maternity wards in most of Israel’s hospitals are at capacity, with some mothers being referred to other departments and others having their babies delivered in hallways, Ynet reported Thursday.

The uptick is connected to rising fertility rates and the fact that there is a significantly higher number of births during the summer months compared to winter, according to the report. August is typically the month with the most births.

Nekoliko bolnica u Izraelu je objavilo da imaju rekordni broj poroda. Odjeli za rađanje su puni i rodilje  se šalju na druge odjele u bolnicama  a neke čak i na hodnike. To je povezano sa povišenom stopom fertiliteta i signifikantno povećanim brojem poroda u toku ljetnih mjeseci, u usporedbi sa zimskim periodom. Mjesec  kolovoz je tipičan po najvećem broju poroda.

 Mnoge bolnice su prijavile  povećanje od oko 10% u odnosu na prošlu godinu . U 2016. godini  bilo je 181.405 poroda, najviše u kolovozu,  16.540,  znači da je stopa fertiliteta 3.11  tj. jedna žena u prosjeku  rađa  toliko djece. 


To je  daleko najveća stopa među članicama OECD-a u kojem ima 34 industrijske zemlje, i gdje  je  prosječna  stopa 1.7  Godine 1970. stopa  fertiliteta u Izraelu  je  bila   četvero djece, ali je smanjena na 2.9  u 1999. godini,  te se sada ponovno povećala.