Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

11.10.2018. 21:27
Istočna Europa
 
NEW YORK (JTA) — In business, an effective planning process is essential for success. During the High Holidays, Jews are urged to engage in this sort of process for our own lives. As we look for opportunities to help others in the new year, and consider the best way to do so, we should remember a group that too often is forgotten: elderly Jews in the former Soviet Union.

David M. Schizer  iz CEO  American Jewish Joint Distribution Committee [JDC]  nas obavještava o najnovijim akcijama JDC-a:

... U vrijeme Velikih židovskih praznika traži se od Židova da prave  planove  za  svoj  život i da razmotre mogućnosti  kako da najbolje pomognu  drugima. To se prilikom  moramo se sjetiti grupe  Židova , koja je često zaboravljena : starijih  osoba u prijašnjem Sovjetskom Savezu.  Oni su imali teški život - većina je prošla kroz teški II. svjetski rat i samo je oko polovina njih preživjela holokaust. Živjeli su pod komunističkim režimom koji je bio diskriminatoran prema židovskim institucijama. 

Oni su najsiromašniji Židovi na svijetu koji si ne mogu kupiti najosnovnije potrebštine  za život. Starija populacija u tim  državama je  ovisila o svojoj djeci,  ali mnogo djece  je otišlo nakon pada komunizma - oko 1,5 milijuna u Izrael, Zapadnu Europu i USA. 

JDC je skoro tri desetljeća  organizirao  humanitarne akcije. Samo ove godine se pomoglo preko 90.000 Židova .Angažirane su i druge  organizacije, 
ali  ipak,  u prosjeku,  to je malo  sredstava za pojedinačnu osobu - za hranu i lijekove,  jer cijene rastu i velika je inflacija u Ukrajini.

Najveći problem koji predstoji je završetak "Holokaust restitucije"  koja je bila dostupna "holokaust preživjelima",  a njih je sve manje. Smatra se da i stariji Židovi  koji nisu preživjeli  Holokaust također trebaju pomoć i  oko 45.000 takvih  već  pomaže  JDC. 

Da bi to mogli nastaviti  moraju modernizirati način pomoći- npr.umjesto da primaju gotovu  hranu  dobivati će kupone da sami kupuju hranu, a reformirati će se i Centri  u kojima se okupljaju, Ustanove koje vode brigu o njima,   te  administracija. Angažirati će se više volontera osobito mladih ljudi . .. Već ove godine se uspješno organizirala proslava Nove Godine uz koncerte, blagdansku večeru,  posjetu kućama itd.