Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

7.11.2018. 9:38
Europski parlament i antisemitizam
 
prenosimo sa WEB stranice t portalhr

EP: Porast antisemitizma zahtijeva snažnije djelovanje

Porast slučajeva antisemitskih djela zahtijeva snažnije djelovanje, rekli su zastupnici u rezoluciji usvojenoj u četvrtak, te pozvali na suzbijanje antisemitizma, priopćio je Europski parlament

Govor mržnje i nasilje nad europskim Židovima nespojivi su s vrijednostima EU-a, te države članice moraju poduzeti mjere kako bi osigurale sigurnost svojih građana židovskog porijekla, poručiili su zastupnici.

Europarlamentarci su u rezoluciji zatražili vodeće nacionalne političare da se sustavno i javno protive antisemitskim izjavama a od država članica da imenuje nacionalnog koordinatora za borbu protiv antisemitizma i uspostave prekograničnu suradnju na svim razinama prilikom kaznenog progona zločina počinjenih iz mržnje, poglavito prilikom progona teških kaznenih djela kao što su terorističke aktivnosti

Policijske službe trebale bi uspostaviti posebne jedinice za borbu protiv zločina iz mržnje, rasističke motive treba smatrati otežavajućim faktorom u kaznenom djelu.

Internetski posrednici, poput tražilica i društvenih mreža, trebali bi poduzeti hitne mjere za sprječavanje i suzbijanje antisemitskog govora mržnje na internetu, a antisemitska djela počinjena na internetu trebala bi se kazneno procesuirati, stoji u rezoluciji.

Sve države članice usvojiti i primjenjivati radnu definiciju antisemitizma kojom se služi Međunarodni savez za sjećanje na holokaust, o holokaustu bi se trebalo učiti u školama a povijesne knjige trebaju dati točan opis židovske povijesti i života i izbjegavati sve oblike antisemitizma, zatražili su europarlamentarci.

' Sloboda vjeroispovijesti jedno je od temeljnih prava Europske unije koje mora biti osigurano svima i primjereno zaštićeno. Nasilje i govor mržnje na vjerskoj osnovi u potpunosti su nedopustivi. 

Moramo uspostaviti učinkovite pravne mehanizme kako bismo procesuirali počinitelje zločina iz mržnje.

Borba protiv antisemitizma ujedno je borba za europske vrijednosti' istaknula je Marijana Petir.

'Bolna su sjećanja na biblijsko stradanje židovskog naroda u Drugom svjetskom ratu. Tijekom posjete Muzeju holokausta Yad Vashemu potvrdio sam svoje spoznaje o strahotama koje je proživio taj prijateljski narod. Međutim, treba ukazati na neprihvatljivost prakse da se kritičare aktualne izraelske politike, posebice prema Palestincima, naziva antisemitima odnosno da se antisemitizmom naziva svaku kritiku politike današnje izraelske vlasti', naglasio je Ivan Jakovčić.

'Svjedoci smo učestalim napadima na vjerske i druge manjine čak i u javnim i obrazovnim ustanovama. Neke od mjera borbe protiv antisemitizma su svakako obrazovanje građana, osuda i kaznene mjere za prekršitelje i poticanje antisemitizma. Europa koja promiče temeljne vrijednosti tolerancije i slobode mora ustrajati na borbi protiv antisemitizma te stoga pozdravljam rezoluciju Europskog parlamenta koja će svakako skrenuti pozornost na rješavanje ovog problema', izjavio je Davor Škrlec.

U odvojenom glasovanju, zastupnici su dali svoj pristanak na prioritete Agencije EU-a za temeljna prava za razdoblje 2018. - 2022., koji uključuju pitanja azila, integraciju migranata i izbjeglica, borbu protiv rasizma i ksenofobije i uključivanje Roma.