Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

26.3.2024. 11:37
selce 2024
 

Vratili smo sa godišnjeg druženja u Selcima koje smo izabrali  (preko Agencije Adriatours) zbog udobnog hotela Katarina , izvrsne hrane , posebnih  prostorija i ljubaznog osoblja.

I ovaj puta,  u okviru programa "Caffe Europe" Claims konferencije (po 17. puta) organizirali smo za naše preživjele Holokausta  6 dnevno  druženje. Sretni smo da se 26 članova naše organizacije prijavilo a došli su i  članovi iz Splita, Rijeke,Osijeka, Šibenika i  Bjelovara .Osobito nam je draga gošća bila  Ruža  Lazović  dugogodišnja predsjednica ženske sekcije u Subotici koja nas je mnogo puta ugostila i naš je stari prijatelj. 

Bili su također  ambasador Izraela sa suprugom, predstavnik Claims iz Beča Markus sa kćerkicom, predsjednik koordinacije židovskih općina Hrvatske dr. Kraus i tajnik Židovske općine Zagreb  Zoran Ferber ( i njegov pesek). 

U bogatom programu druženja  imali smo posjetu lječilištu Terme u Selcima   (koje je organizirao prof.Haimer) gdje smo se upoznali sa njihovim programom i mogućnostima. 


u lječilištu Terme 

Organizirali smo lijepi izlet u Fužine  u  kojemu  su mogli sudjelovati i oni koji su bili na Šoletu u Novom Sadu.ili su željeli skraćeni program druženja. U Fužinama smo organizirali (vlakićem) obilazak jezera Bajer, posjetili smo špilju Vrelo, staro naselje Lič i njegov etnografski muzej i bili na odličnom domaćem ručku u taverni.


Izlet u Fužine 

Svako smo  jutro  u Selcima imali gimnastiku koju je vodila  Nikolina i  imali na raspolaganju  bazen sa toplom morskom vodom.   

U samo 6 dana imali smo  6  predavanja : prof. Stjepan Haimer -  predavanje o  zdravlju i problemima u starijoj dobi i predavanje uz  klasičnu i laku glazbu naše mladosti. 

 Mr.sc. Narcisa Potežica  je po 15 puta održala tradicionalni prikaz novih židovskih knjiga; Sonja Makek je govorila o značajnoj knjizi iz povijesti ŽO Zagreb  koju je  prevela sa hebrejskog;  



Nives Beissmann iz  Osijeka  nam je ne samo predavala o izraelskim plesovima nego održala i radionicu; umjetnica Melita Kraus iz Bjelovara,  nam je pokazala svoje divne slike.   

Navečer  smo imali koncerte, zabavu i ples. Došao  je  Šternov orkestar iz ŽO Osijeka koji nas je razdrmao- plesali su gotovo svi koji su mogli stajati na nogama. Vrhunac  posljednje večeri bilo je  plesanje izraelskih plesova pod vodstvon Nives Beissmann.

Slavili smo rođendan naše članice Vere iz Šibenika uz tortu , svječice i suze , a Biba i njena mama dočekale  su malo predaha i odmora. 

Tradicionalna šabatna večer bila je  na kraju boravka u Selcima uz pomoć gospodina Vlade Hura (i njegove drage supruge Getrude) jer je naš rabin Luciano bio zauzet pripremama  u ŽOZu za Purim. 

Bez pomoći Zorana Skube ne bi uspjeli dovući cijelu opremu iz Zagreba u Selce,  a  pomoći se  pridružila i Nataša, socijalna radnica te  Hanna Junker projektni suradnik i  Stipe,  na šabatnoj večeri. Ovaj bogati program za veliki broj učesnika ne bi bio moguć bez   neprocjenjive pomoći Marije  Cvetković (koja je i ispekla hale), izvrsne  sekretarice Andreje Cvetković  koja je  držala "sve konce", a posebno Siniše Jurice koji je snimao i snimao i čiji rezultat ćemo uskoro vidjeti na prezentaciji filmova  u Općini.  

Na kraju hvala svima na ovom divnom susretu i druženju koje nam mnogo znači jer nam pokazuje da smo još uvijek dio zajednice. 

melita