Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

9.3.2012. 15:47
Most broj 1, Januar/Februar 2012
 

Najnoviji broj lista "Most" ( Biltena Udruženja useljenika iz bivše Jugoslavije u Izraelu),  koji izlazi već 60 godina.  izvanredno je ogledalo ne samo rada HOJ-a i njegovih članova u Izraelu nego i nas koji smo ostali u tzv. bivšoj Jugoslaviji.

Časopis zaista zaslužuje svoje ime "Most" kao i zahvalnost uredniku Milanu Fogelu i članovima redakcije (Avram Atijas, Miriam Aviezer, Ivica Čerešnješ, Višnja Kern i Dušan Mihalek).


Sadržaj - dajemo opširnije opise jer taj časopis nije dostupan čitateljima zbog zatvorene kniižnice u ŽOZ-u.


Reč urednika: Religiozni fundamentalizam 


Međunarodni dan Holokausta -daje se pregled po zemljama:

u Srbiji: Komemoracija na Starom sajmištu , poruka predsjednika Tadića i izložba "Holokaust u Srbiji 1941-1945" , koju je otvorio gradonačelnik Beograda 

u Hrvatskoj: Minuta šutnje u Hrvatskom Saboru-govor predsjednika Sabora Borisa Šprema i izložba plakata studenata dizajna.

BIH, Republika Srpska: U Donjoj Gradini komemoracija na grobnom polju "Topola" ; U Sarajevu -centralna komemorativna akademija koju je otvorio predsjednik općine Boris Kožemjakin.



Skandal na komemoraciji žrtvamna fašističkog terora u Novom Sadu

Komemoraciju koju su organizirale "crkvene vlasti" ( Srpska Eparhija Bačke) u suradnji sa rabinom Isakom Asielom , nisu dozvolile pristup izraelskom ambasadoru, mađarskom ambasadsoru, Efraim Zurofu i gradonačelniku i predsedniku skupštine Novog Sada.


Efraim Zurof osudio održavanje mise za Pavelića ( održanre u Zagrebu i Splitu u prosincu 2011.)Vreme za istorijsko pomirenje Mađara i Srba ( radi srpsko-mađarska komisija za zločine 1941-1945)Fašistički voz u Beogradu - fašistički grafiti na vlaku koji je prevozio Beograđane.Utvrđivanje smrti Draže Mihailovića - postoji zahtjev za njegovu rehabilitaciju, ali Viši sud nema dokaza da je on mrtav.


Židovi i Hrvatska .U Požegi je premijerno prikazan najnoviji dokumentarni film Jakova Sedlara "Židovi i Hrvatska" , koji je snimljen prema knjizi dr. Melite švob..


Jubilej Dvadeset godina zvanično obnovljenog prijateljstva Izraela i Srbije (Desanka Fogel). Na skupu tim povodom.  kojeg je organizirao direktor Beogradske filharmoni je Ivan Tasovac, govorio je predsednik Srbije Boris Tadić,  ambasador Izraela u Beogradu Josef Levi , a putem video linka je Šimon Perez poručio: Verujem da je pred nama bolji svet i bolja budućnost"


Zlatna plaketa Samuelu Schlesingeru ( Višnja Kern) .Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke, u suradnji s drugim udrugama,  je uručila "Veliku zlatnu plaketu" Samuelu Schlesingeru koji je bio osnivač i prvi predsjednik "Lige prijateljstva Izrael-Hrvatska" i aktualnom predsjedniku Lige Shimonu Romahu. Izložba o Ligi otvorena je u predvorju HNK. Zahvalio se Svjetlan Berković, prvi hrvatski veleposlanik u Izraelu


Zaštitnici pravde- antijevrejstvo kao podrivanje bivanja muslimanom ( dr. Rusmir Mahmutćehajić za Most). Na kraju članka zaključuje: " zato je muslimansko antijevrejstvo, kada god se primijeni kao ideologijska kategorija, poricanje bivanja Muslimanom, što znači antimuslimanstvo".


Da li je dovoljno izvinjenje? ( Ljiljana Stefanović)- u povodu pljuvanja mladih ortodoksnih Jevreja na hrišćanske sveštenike dok prolaze ulicom

Ubijen vođa Pravoslavne crkve u Jafi (iz izraelske štampe)


Predsednik Hidahduta izabran za predsednika B'nei B'rith lože .MošeBenŠahar, predsjednik HOJ-a , izabran je 26.prosinca 2011. za predsjednika B'nei B'rith lože Ono-Ezion ( sjednište u Kirjat Onu.) U izraelu ima 48 loža sa 3.000 članova. Uspostavljena je veza sa ložom u Beogradu ( Branko Šnap predsjednik) . U narednom periodu Mođe benŠahar ima zadatak da uspostavi kontakte s ložom u Zagrebu.

Četvrt veka sa arhivom Eventov ( Cvi Loker)- izvještaj


Visoko priznanje Ivanu Čerešnješu. Hevrejski univerzitet u Jeruzalemu je uručio visoko priznanje za višegodišnji rad i doprinos arh. Ivanu Čerešnješu. Stvorena je baza sa preko 60.000 jedinica samo za zemlje bivše Jugoslavije,  koja će uskoro biti na Internetu . Tom je prigodom I.čerešnješ održao i predavanje o Getu.


U Srbiji počinje podnošenje zahtjeva za restituciju ( Lili Papo). Novi zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju i Agencija za restituciju Srbije ( direktor Strahinja Sekulić) objavljuju poziv za podnošenje zahtjeva,  u roku od dvije godine...


Nepoznato o Rabu ( Aleksandar Lebl)

Bar micva Bejahada - 26.08 do 02.09. u Verudeli kod Pule u renoviranom hotelu Goldmana Sachsa.

Muke sa jevrejskim imenika (Avraham Atijas)

In memoriam Mirjam Sternberg -Laron


Ginisov rekord -još jedno priznanje Izraelu (za najveće predavanje iz kemije); Nobelova nagrada i Jevreji; Špijunski rat u Libanu (Miroslav Lazanski);Stalin pokušao ubiti Tita( Milan Fogel): Gadafi heroj godine u Americi ( Milan Fogel); Lov u Izraelu ( Milan Fogel);Spasao Hitlera ( iz strane štampe); Nehumanost bez granica- milion dolara za svakog otetog izraelskog vojnika ( Saudijska Arabija); Sačmo u jevrejskoj porodici ( iz autobiografije i biografije Luja Armstronga); Avram Grant novi trener Partizana


Šoa akademija u Zagrebu  (poslednja vest iz ureda predsednika republike Hrvatske i ŽOZ-a)

Akademiju je otvorila 25.siječnja Sanja Zoričić Tabaković, svečanosti je bio nazočan predsjednik Ivo Josipović , a surađivat će najbolji hrvatski stručnjaci , koji uglavnoim nisu Židovi: Neven Budak, Zlatan Gelb, Snješka Knežević, Mirjana Krizmanić, Renato Matić, Žarko Puhovski i Zoran Pusić.


Književni dodatak :Milan Jovanović : Zvornički Jevreji

Natječaj "Simha Kabiljo" za kratku priču sa židovskom tematikom ( raspisuje Bejahad 2012)

Judaizam, jevreska vera i nacionalnost (Avraham Atijas)

  

 

Arhiva vijesti

 Ožujak (March) 2012
Evropski parlament održao "minutu šutnje"
Protest turske židovske zajednice
Židovski Brod-kulturno-povijesne krhotine
Priča o Židovima u Šangaju
Na izložbi
poziv na nova pravila
promocija knjige
Židovski kompozitori u Njemačkoj
Knjiga : Nacionalne manjine u Zagrebu
traži se isprika Lady Ashton
iz Veleposlanstva države Izrael
Evropski antisemitizam u porastu
Čovjek koji je spasio 400 godina staru Toru
Probali smo izraelske delicije u Gradskoj kavani
Zakon u prilog ženama - u Izraelu
Novi Ha-Kol, siječanj/veljača 2012
Jevrejski pregled, Beograd, Mart 2012
Napad na židovsku školu u Francuskoj
Novosti iz VIENNA WIESENTHAL INSTITUTE FOR HOLOCAUST STUDIES
Demjanjuk 'escaped justice' - izbjegao pravdu
Assicurazioni Generali -produžen rok
Zaključci Svjetskog Židovskog Kongresa
Švicarske banke i Holokaust
cirkumcizija i zdravlje
Predstavljanje knjige "Sunset Park"
Novi broj Lamed E
Holokaust
Novi Omanut, siječanj-veljača 2012
"prodaje" se najveća sinagoga u Londonu
komemoracija
Šoa akademija u Židovskoj općini Zagreb
Židovi migriraju najviše
Most broj 1, Januar/Februar 2012
WEB stranica Hidahduta
Suočavanje sa Holokaustom u Rumunjskoj
Purim u Žoz-u
izvanredna večer u KD Miroslav Šalom Freiberger
omladinski seminar u Tuzli
Prenosimo sa WEB stranice Ministarstva kulture
Ana Frank - ostavština vraćena u Frankfurt
purim
bomba na sinagogu u Petersburgu
prenosimo : sastanak Obama- Netanyahu
Novi Lamed
Tzipi Livni, lider opozicije u Izraelu
Akos Kertesz, mađarski pisac, zatražio azil u Kanadi
Ožujak-- " mjesec žena" u Izraelu
seminar o ljudskim pravima
Britanska političarka morala odstupili zbog anti-semitskih izjava
Uspjeh predstavnica ICJW u UN
Odluka Ustavnog suda Izraela o služenju vojske
Purim i pušenje