Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

23.7.2012. 10:59
dostignuća medicine u Izraelu
 

Amazing Israeli Medical Breakthroughs

Modern Israeli inventions are giving handicapped people new hope.

by Yvette Alt Miller


....Ovdje su neka čudovita izraelska medicinska dostignuća koja pomažu ljudima da prebrode svoja " ograničenja"

Here are some amazing Israeli medical breakthroughs that are helping people overcome their limitations today.



Miraculous Marathon Čudesni maraton

Claire Lomas walked the London Marathon, beginning on the marathon d ate, April 21, 2012. Her time was slow: 16 days, to be exact. But her feat electrified all of Britain, for this 32 year old mother has been paralyzed from the chest down since a horse riding accident in 2007.

Pomoću aparata "ReWalk" kojeg je razvio dr. Amit Gofferin iz Izraela, moguće je da Claire Lomas, koja je paralizirana,   sudjeluje u maratonu. Pacijenti koji nose R
eWalk mogu sjediti, stajati i čak penjati se stepenicama.

Mind Over Matter  -Kretanje pomoću "misli"


Doctors in US are currently testing a robotic arm designed by the Israelibio-tech company BrainGate, which has allowed a woman who was paralyzed by a stroke 15 years ago to take a sip of coffee from a robotically-controlled “arm”. She controls the arm using sensors implanted in her brain.

Doktori u USA testiraju robotsku ruku koju je napravila Izraelska bio-tehnička kompanija BrainGate. Senzori se stave u mozak pacijenta koji onda pronađe područje mozga u kojemu se odvija aktivnost - zamisao.

"Ja samo zamislim da pomaknem moju ruku i robotska ruka se pomakne kuda ja želim" izjavila je pacijentica.



“Seeing” with Sound  Vidjeti pomoću zvuka

Israeli researcher Dr. Amir Amedi, of the Hebrew University of Jerusalem, has developed a way to let blind people “see” using sound. This non-invasive invention consists of a computer mounted on glasses, connected to stereo speakers. The speakers interpret visual data into sound cues. After a brief training sessions, users learn to use these sophisticated sound cues to navigate.

Izraelski istraživač dr. Amid Amedi sa Hebrew university u Jeruzalemu je razvio način da slijepi ljudi mogu vidjeti pomoću zvuka. Taj se izum sastoji od kompjutora koji je montiran na naočale i povezan sa stereo zvučnikom koji interpretira vizualne podatke u zvukovne signale. Nakon kratkog treninga korisnici mogu naučiti kako da upotrebe ovaj sofisticirani zvučni uređaj za svoju navigaciju. Naočale dr. Amedija omogućuju slijepima osjećanje objekata u prostoru, čak i da čitaju riječi..


Smelling Success  Uspjeh pomoću mirisa

Scientists at Israel’s celebrated Weitzman Institute have built sensors that allow paralyzed people to operate wheelchairs and communicate using only their sense of smell.

Znanstvenici sa izraelskog Weitzmanovog instituta su napravili senzore koje omogućuju paraliziranim ljudima da pomaknu svoja invalidska kolica i da komuniciraju  pomoću svog osjeta mirisa. Tu su metodu razvili znanstvenici Noam Sobel i Anton Plotkin  pomoću  mjerenja  promjena u pritisku u nosu pacijenta kada mirišu razne tvari i onda ih  se "prevodi" u električne impulse. To omogućuje da potpuno paralizirani pacijent pomakne svoja invalidska kolica, piše na kompjutoru i čak igra video igre. Jedan pacijent,  koji je bio paraliziran 10 godina,  i bio u Levinstein rehabilitacijskoj bolnici,  je pomoću te metode napisao  e-mail svojim unucima.



Letting (Diabetic) Kids be Kids Neka djeca ( dijabetičari) budu djeca

Diabetic children have experienced remarkable new freedoms at an experimental summer camp in Israel. At the Schneider Children’s Medical Center in the Israeli town of Petach Tikva, researchers from around the world collaborated under the leadership of Israeli researcher Dr. Moshe Phillip on the world’s first trial of an artificial pancreas.

Djeca koja imaju dijabetes su dobila novu "slobodu" u jednom eksperimentalnom ljetnom  kampu u Izraelu. U Schneiderovom Dječjem medicinskom centru u  mjestu Petach Tikva, istraživači iz cijelog svijeta surađuju , pod vodstvom izraelskog istraživača dr. Moshe Phillipa, na razvoju prvog umjetnog pankreasa. Djeca u toj studiji plivaju , igraju razne športove i uživaju u ljetnom kampu bez injekcija inzulina i mjerenja glukoze. Nivo inzulina se kontrolira od osoblja i djeca ga dobijau pomoću "inzulinske pumpe".


Helping Bodies Heal Themselves Pomoć tijelu da samo ozdravi

Many elderly and seriously ill patients can develop chronic wounds, which resist healing for months or even years, rendering them chronic patients, plagued by pain. A new Israeli invention, currently in trials, helps the body to heal itself of this serious medical condition.

Mnoge starije osobe i teški bolesnici mogu imati kronične rane koje su rezistentne na liječenje mjesecima pa i godinama, pretvarajući ih u kronične pacijente pune bola. Novo izraelsko otkriće , omogućuje tijelu da se samo izliječi od tog ozbiljnog zdravstvenog stanja. "CureXCell" je pronađen  od dr. Davida Danona i komercijalno je razvijen u Petach Tikva kompaniji "Macrocure". Upotrebe se bijele krvne stanice, koje se obično odvoje iz krvi donatora, i unesu u blizinu kronične rane. To pomaže u zaraštanju,koje  se tako  prvi puta omogućuje pacijentima sa kroničnim ranama.



Feeling Artificial Fingers Osjećaju se umjetni prsti

Prosthetic limbs have been around since ancient times, but Israeli scientists have recently found a way to connect a connect a prosthetic hand to a patients’ brain, allowing not only movement but also feeling.

Proteze udova su poznate od antičkih vremena, ali su izraelski znanstvenici  u posljednje vrijeme pronašli način da povežu protezu ruke da mozgom pacijenta, te omogućuju ne samo pokretanje nego i osjećanje u ruci. Dr. Yosi Shacham-Diamand sa univerziteta u Tel Avivu vodi tim znanstvenika koji su pronašli način da pričvrste senzore iz umjetne ruke za živce pacijenta. Robin af Ekenstam, mladi švedski muzičar koji je izgubio svoju desnu ruku zbog karcinoma,  je prvi dobio tu specijalnu umjetnu ruku. Nakon nekoliko mjeseci on je izjavio na švedskoj TV da je osjeća kao pravu ruku...


  

 

Arhiva vijesti

 Srpanj (July) 2012
New York o antisemitizmu
Izložba Chagala u Moskvi
Posljednji seniorski klub prije praznika
Židovi u Europi
Olimpijske igre i minuta šutnje
in memoraim Mirko Mirković
in memoriam prof. Mirjana Gross
komemoracija za židovske sportaše ubijene prije 40 godina na olimpijskim igrama u Minhenu
Jevrejski glas, Sarajevo, broj 53 ,juli 2012
Ha-Kol , svibanj/lipanj 2012
Most-maj/juni 2012
isprika francuskog predsjednika
Tužna vijest
sretan rođendan
dostignuća medicine u Izraelu
"identitet" evropskih Židova
Bugarska- napad na izraelske turiste
poziv na Limud u Makedoniji
Italija u borbi protiv anti-semitizma
Židovski kongres traži da se uhiti nacistički zločinac koji živi u Mađarskoj
pokret za očuvanje ladina
rođendan
Etno festival u Beogradu
Barroso dobio počasni doktorat na Haifa univerzitetu
Greg Schneider i Claims
Lea Maestro - članak o groblju u Đakovu
rabini i mješoviti brakovi
projekt B'nei B'ritha
Peres neće doći na Olimpijske igre u London
Njemačka za osobe koje su preživjele Holokaust
pronađen milijun otetih židovskih knjiga
Upozorenje Evropskog židovskog kongresa na evropski antisemitizam
United Nations
Trgovina ljudima
donacija poljskom židovskom muzeju
otkrivena stara sinagoga u Galileji
vandalizam na židovskom groblju u Beču
demografija straha