Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

12.3.2013. 19:55
Govor Shimona Peresa u Evropskom parlamentu
 


prevodimo ovdje dijelove govora Shimona Peresa , cijeli govor možete pročitati na The Times of Israel Tuesday, March 12, 2013


I stand here before you, burning memories in my heart, great hopes in my soul. I carry profound pain concerning the past. And look with confident eyes to the future.

Ja stojim ovdje pred Vama, paleći sjećanja  u mom srcu i s velikom nadom u mojoj duši. Nosim duboku bol zbog prošlosti i gledam s povjerenjem u budućnost..




Imigrirao sam u Izrael kada mi je bilo 11 godina.U 1942. godini je većina stanovnika moga grada živa spaljena..Godinu dana prije stvaranja Izraela, 1947, bio sam regrutiran u odjel Hagana. Od tada, Izrael je bio napadnut sedam puta u 65 godina svog postojanja izbor je bio" pobijedi ili umri". Sudjelovao sam  i u borbi s drugim neprijateljem- pustinjom. Mi smo pobijedili, mi smo ju  napravili da procvate - Nitko drugi nije načinio ništa slično.


...Mi se mijenjamo , Evropa se mijenja. Došao sam da izrazim svoje divljenje promjenama u Evropi, Evropa se izdigla iz najvećeg svjetskog rata. Ona se odvojila od prošlosti i stvorila novu Evropu. Vi ste pretvorili Evropu,  koja je bila podijeljena u zadnjim tisućama godina.  u ujedinjenu Evropi danas. Vi ste zamijenili vojne kampuse sa znanstvenim kampovima. Evropa,  koja je znala za  rasizam sada ga smatra kriminalom. Znam da se suočavate sa ekonomskom krizom, ali je prolazite bez opasnosti od rata. Evropske zemlje su ustanovile Nobelovu nagradu, i sada ju je ujedinjena Evropa s pravom zaslužila. Evropa je korigirinala svoje greške i gradi bolji svijet. Za nas je Evropa Holokausta (Shoah) postala Evropa koja podupire našu renesansu.


Prijatelji

Ideja o ponovnom rođenju Izraela je rođena u Evropi. I u prošlim tisućama godina više je Židova živjelo u Evropi nego na bilo kojem drugom kontinentu. Ali je i  više Židova bilo ubijeno u Evropi u zadnjih sto godina nego u prošlih dvije tisuće godina. Mi smo iskusili ovdje najveću tragediju u svojoj povijesti... Šest milijuna, trećina naše populacije je ovdje  ubijena glađu, plinom, metkom i vatrom što je ostalo od njih je  pepeo. Mi ne smijemo zaboraviti da su pravednici među narodima nosili svijeće svjetlosti u mraku. Oni su bili mali u  broju,  ali veliki u heroizmu.


Naši odnosi ovdje i sada su dijalog između dva "čuda".


Izrael uživa sporazum s Evropom i gaji bliske veze s Evropskom unijom u gotovo svim područjima. Došao sam da vam zahvalim za vaše prijateljstvo, bazirano na zajedničkim vrijednostima, geografskoj blizini  i dugoj povijesti.  Politički - Izrael je  zapadna demokracija  s mediternaskim iskustvom.  Religijski - Izrael  je sjedište tri velike monoteističke religije. Znanstveno- Izrael je napredan čak i prema evropskim standardima. Izrael je mali, jedan promil od Srednje istočnog područja. Njegova zemlja je jalova prije nego fertilna- tipično srednje-istočno tlo. Voda je rijetka. Imamo dva jezera, jedno je mrtvo, drugo umire. Imamo samo jednu rijeku -Jordan-bogatu poviješću i siromašnu vodom. Zemlja je bogata arheologijom a siromašna u prirodnim resursima. Jedini prirodni resurs koji smo otkrili je humani potencijal. Izrael je primjer gdje  ljudi obogaćuju zemlju više nego što ona obogaćuje ljude. To je primjer gdje nastojanje ljudi  i primjena visoke tehnologije  prisiljava pustinju na predaju- da procvate....


President Schulz, Esteemed Members of Parliament,


Yes, the challenges ahead of us are daunting But who better to defy the seemingly impossible than two miracles? Let us join forces, the European Union and Israel. To fulfill the teachings of our heritage. In the words of my forefathers, let us fix the world – Tikkun Olam. In the words of Jean Monnet – let us do.Let us work together for a better Middle East, for a forward-thinking Europe.Let us fulfill our values of peace, democracy, human rights. Yielding at no obstacle. Daring the new. We shall be servants of the future rather than rulers of the past.


As I look upon the future of the friendship which ties Israel to the European Union, I am filled with hope and determination. Hand in hand, we shall build a brighter tomorrow for tomorrow’s generation.


Thank you and Shalom.

  

 

Arhiva vijesti

 Ožujak (March) 2013
Obama u Yad Vashemu
Crna Gora i Židovi
ANTISEMITSKI PLAKATI U bEOGRADU
Papa čestitao Pesah Židovima u Rimu
izložba o logorima za Židove u Kanadi
Izrael-Turska
seder u Bijeloj kući
Otvoren Muzej povijestii Židova u Poljskoj
Židovi u Slovačkoj
Film o holokaustu u Beogradu
seminar "Izvrsnost u obrazovanju" i " ljeto u Istri"
međunarodna filmska radionica
Obama - o Izraelu i Holokaustu
Lamed
Yad Vashem
čestitka za praznik
Obama u Izraelu
otvara se židovski muzej u Varšavi
Ha-Kol siječanj-veljača 2013
Holokaust preživjeli u Izraelu
ŠOA AKADEMIJA U ŽOZ-u
Židovska općina Osijek i " Predpesah"
seder u kibucu
Promocija knjige u Židovskoj općini Zagreb
Novi papa i Židovi
Posjeta Židovskoj općini Zagreb
Govor Shimona Peresa u Evropskom parlamentu
Iz Rusije
obilježavanje 75-godišnjice "Kindertransporta"
Seminar o umjetninama otetim u II. svjetskom ratu
sretan rođendan Cvijeta
Rumunjska i Židovi
Norveška i Židovi
objavljeni dokumenti o Dreyfusovoj aferi
forum žena"lidera" u Izraelu
Židovi u Grčkoj danas
Najezda skakavaca u Izraelu
židovski kauboji u Argentini
kompenzacija židovske imovine u nekadašjoj Istočnoj Njemačkoj
preživjeli iz geta
Židovi nakon Chaveza
iz Amsterdama
Od Peruanske džungle do Jeruzalema
Makedonija- oštećen Muzej Holokausta u Skoplju
Pronađeni novi dokazi o Holokaustu
International Women day
Lauderov Židovski Univerzitet u Beču
Posjet US sekretara Ankari
100-ti rođendan dr. Grinera
U Evropi porast antisemitiskih stranaka
Students at Oxford University rejected boycott of Israel