Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

15.4.2013. 18:45
Izrael i zdravlje
 

OECD: Israel 5th in life expectancy

Dr. Itay Gal   Published: 11.24.11, 09:01 / Israel Culture


A new report released Wednesday by the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) reveals encouraging figures about the healthcare situation in Israel.


Novi izvještaj  koji je u srijedu objavila OECD ( Organization for Economic Co-operation and Development) pokazuje ohrabrujuće podatke o brizi za zdravlje u Izraelu.

 


Israeli life expectancy

očekivana dužina života u Izraelu


is among the highest in the world, and fifth among OECD countries, infant mortality rate is among the lowest in the world, and a significant improvement has been recorded in the treatment of chronic diseases.   Očekivana dužina života u IZRAELU JE MEĐU NAJVEĆIM U SVIJETU, A PETA MEĐU OECD ZEMLJAMA.


Smrtnost djece je među najmanjom u svijetu,  a značajni je napredak zabilježen u tretmnanu kroničnih boilesti. Ali u Izraelu nije tako dobro tretiranje astme i plućnih bolesti. Većina OECD zemalja ima signifikantni porast očekivane dužine života zahvaljujući boljim uvjetima života,zdravstvenoj zaštiti i poboljšanju medicinske njege.


Izrael ima jednu od najdužih očekivanih godina života 81,6 godina u 2009 Izrael (70,5 prosjek OECD), Japan  83 godine.Razlika između muškaraca i žena u Izraelu je 3,8 u korist žena- muškarci žive u prosjeku 79,7 godina, a žene 83,5 godina. U zemljama OECD-a
žene žive 5,5 godina duže od muškaraca.


To je zbog toga što je smrtnost djece smanjena u posljednjoj dekadi. U Izraelu ima  3.8 smrti na 1.000 rođenja djece (u  OECD prosjek 4.4)


Living longer after heart attack, stroke

Živi se duže nakon srčanog ili moždanog udara


U Izraelu stopa mortaliteta od srčanih bolesti je pala od 7,1% u 2000 na 4,5 % u 2009. Smanjen je i mortalitet nakon  moždanog udara


Preživljavanje nakon karcinoma


Stopa preživljavanja kon karcinoma je povežana zahvaljujući ranoj dijagnozi i poboljšanju liječenja. Tako je stopa preživljavanja pet godina nakon dijagnosticiranog karcinoma dojke u Izraelu povećana od 80,5% u 2002 na 85% u 2008. Stopa preživljavanja nakon raka debelog crijeva ( colonorectalni karcinom)je porasla od  58,7% u 2002 na 64,7% u 2008. 



Bolje liječenje dijabetesa


U OECD zemlja je  hospitalizirano 50 odraslih oboljelih od dijabetesa na 100.000 odraslih. U Izraelu  je  hospitalizirano samo 7 na 100.000 odraslih iako ima 6,5% dijabetesa u populaciji ( slično kao u zemaljama OECD.a)


Nedovoljno liječenje astme


Stopa hospitalizacije za astmu u Izraelu je viša nego u OEDC- zemljama -  68 na 100.000 odraslih, a viša je i za COPD ( chronic obstructive pulmonary disease  229 na  100,000 odraslih  (OECD  prosjek 198) .


Stopa "debljine" je niža nego svjetski prosjek


Ta je stopa udvostručena ili čak tri puta povećana u mnogim zemljama. U nekim zemljama više od polovine populacije ima povećanu težinu, najviše u USA. Najmanja stopa je u Japanu i Koreji, a u Izraelu je u prosjeku 14% manje od svjetskog prosjeka koji je 17%.


Država participira sa 58% u troškovima zdravstva

USA ima najveće ulaganje u zdravstvo , $ 7.960 po glavi stanovnika, dva i pol puta više od prosjeka u OECD.  U Izraelu je ulaganje 30% manje nego prosjek u OECD zemljama , 2.164$ u 2009. Samo je 58% troškova za zdravstvo u 2009 financirano od države Izrael (OECD 72%)






  

 

Arhiva vijesti

 Travanj (April) 2013
U Mađarskoj napadnut predsjednik Walenbergovog društva
Holandski Židovi na inaguraciji novog kralja
Evropski parlament i obilježavanje ustanka u Varšavskom getu
Rusija i Židovi
Posjeta Izložbi
Vježbanje mozga
ženska sekcija
Muzej u Casablanci
rođendani
moderni ortodoksi i molitve
Bugarska i Židovi
Norveška i Židovi
sinagoga u Litvi
Izložba u Londonu
odlična WEB stranica
Novi Omanut
Novi Lamed
Poljska i antisemitizam
Švedska i rabin
Izrael - saučešće u povodu Bostonske tragedije
hrana koja "čisti" naše arterije
predstavljanje knjige: Hitlerova socijalna država
seminar
Pismo Stefanie Salzer, predsjednice WFJCSHD
Izrael i zdravlje
rabin u Francuskoj
Jom Haacmaut
in memoriam Margaret Tharcher
minute šutnje u Izraelu na sjećanje na Holokaust
Ždovska groblja u Istočnoj Evropi
Sretan rođendan Narcisa Potežica
iz Holocaust education center
iz svjetske štampe o Yom HaShoa
Yom Hašoa na Mirogoju
Holokaust u Zagrebu
iz Yad Vashema
Yom HaShoah
Berlin- izložba
BJELORUSIJA I žIDOVI
Istraživanje mozga-novi projekti u Americi
Italija i Židovi