Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

27.2.2014. 11:21
Shindlerova lista na Olimpijadi u Sočiju
 
Yulia Lipnitskaya’s Olympic performance: breathtaking or bad taste?
by Yvette Alt Miller


Russian figure skater Yulia Lipnitskaya’s breathtaking Olympic performance was memorable for many reasons. Flawlessly executing one demanding move after another, the 15 year old protégée became one of the youngest skaters ever to win the gold; her free skating routine brought the Olympic crowd to its feet and earned her a standing ovation.But Lipnitskaya’s choice of music and costume has provoked comments too. Skating to the melancholy theme from the movie Schindler’s List – composed by John Williams and performed by Israeli violinist Yitzhak Perlman in 1994 – her free style program evoked the film’s mood.




Nastup ruske klizačice na ledu   Yulije Lipnitskaya’ na Olimpijskim igrama će se upamtiti zbog mnogo  razloga. Ona je  sa svojih 15 godina bila jedna od najmlađih učesnica klizanja na ledu koja je primila zlatnu medalju. Njen  slobodni nastup je podigao stadion na noge i izazvao burne ovacije. Ali izbor teme i odjeće je također izazvao komentare. Ona je klizala na melankoličnu melodiju iz filma "Schindlerova lista" koju je komponirao John Williams,  a svirao izraelski   violinist Yitzhak Perlman u 1994.-


 Njezin je nastup evocirao na scene  iz filma. Njena identifikacija s filmom je bila i u izboru crvenog kostima podsjećajući  tako na malu djevojčicu iz filma u najpotresnijoj  sceni: djevojčica u crvenom ( jedina boja na sceni) trči  kroz geto  u Krakovu u vrijeme brutalne likvidacije od  strane nacista ( 1943).



Podijeljene su bile reakcije  na  nastup na ledu  vezan uz Schindlerovu listu, neki su izvikivali "Schilndler na ledu",  a drugi su  se pitali da li će i "Dnevnik Ane Frank" biti tako prikazan. BBC je branio njezin izbor.. Lipnitskaja je izborom  scena i muzike iz filma pokazala kako je taj film bio snažan, iako je postojala opasnost da se  pretvori u "kič"  i u izazivanje emocija bez poznavanja onoga što je dovelo do  događaja...likvidacije Židova u Krakovu... Snaga te scene je dolazila većinom zbog muzike koja se čula u pozadini- poznate židovske dječje pjesne nazvane "Oyfn Pripetchik", napisane od ukrajinskog pravnika
Mark Warshawsky,  u kasnim 1800. godinama   i koja je postala popularna u židovskim zajednicama u svijetu  koje su govorile jidiš. Poruka pjesmice je " shvaćajući što znači biti Židov je najbolja odbrana od antisemitizma".




  

 

Arhiva vijesti

 Veljača (February) 2014
Predavanje rabina Luciano Moše Prelevića
Dragocjena knjiga
Shindlerova lista na Olimpijadi u Sočiju
Kneset i mladi Židovi iz dijaspore
Židovi i Ukrajina
A.Merkel u Izraelu
In memoriam za Čehinju koja je pomogla djeci u II. svjetskom ratu
Tore ukradene iz Mađarske u II. svjetskom ratu pronađene u Rusiji
Preživjeli Holokausta u Izraelu
Žiidovski muzuej u Boliviji- pomoć Njemačke
Uspješni sastanak " kluba seniora"
Židovi u Bosni
Njemačka kancelarka Merkel u posjeti Izraelu
Ukrajinski Židovi
Jevrejski pregled, Beograd, februar/mart 2014
pismo iz Opatije
Predavanje u KD Miroslav Šalom Freiberger
novi podaci o Holokaustu
Novi broj časopisa Most -novembar/decembar 2013
Predstava u Hrvatskom narodnom kazalištu
žene u Holokaustu
Jevreji u Beogradu
podsjećanje na spas preko Pirineja
najava konferencije u Berlinu
PISMO IZ iZRAELA
EU predsjednik parlamenta u Izraelu
Njemačka potpora za rad u getima za vrijeme Holokausta
Izrael- pomoć za preživjele Holokausta
Spašavanje Židova na Kosovu
Izrael i EU Horizon 2020 program
Mađarska
Srbija-B'nai B'rith loža
Opatija 2014
komemoracija u Auschwitzu