Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

6.4.2014. 12:08
Predpesah u Osijeku
 

Tradicionano druženje svake godine koje organizira gostoljubiva Židovska općina Osijek i ove godine bilo je "fantastično".


 Isplatilo se po kišnom jutru putovati u Osijek, pa zatim u eko selo "Orlov put". Nije bilo orlova, ali je bilo pijetlova u izvrsnom ( ljutom) paprikašu uz domaću tjesteninu. Domaćin, u tradicionalnoj košulji, proveo je goste po svom uzornom  imanju, pogostio domaćom rakijicom, izvrsnim ručkom i na kraju otvorio "dućan" sa domaćim proizvodima od meda , jaja do kulena.





Još se nismo ni oporavili od jedne gozbe, a već smo hrlili na drugu , u restoran "Corner" na dijelu Osijeka koji zovu "Bikara". Ni ovdje nije bilo bikova,  ali ponovno gulaš, salata, kolači i odlični program.



Svirao nam je "naš" orkestar iz Osijeka ( Štern). Mi smo zapravo prisvojili taj orkestar koji nam godinama uljepšava druženje u Opatiji i prodrma naše stare kosti. Lijepa i talentirana Ema Stern je odsvirala  tradicionalne židovske pjesme, pa smo i mi  malo propjevali,  a neki i proplesali.





Kulturno društvo "Matija Gubec" iz Tavankuta plesalo je, pjevalo i sviralo stare tradicionalne pjesme i plesove iz njihove hrvatske tradicije,  koju su izvrsno  očuvali i prenijeli na lijepe mlade članove ( predsjednik društva Ladislav Suknović). Prisustvovao je i član vijeća za manjine Jaroslav Pehnik.



Održani su pozdravni govori, ponajprije  glavnog organizatora  i tajnika Židovske općine u Osijeku Drage Kohna, zatim gradonačelnika  Osijeka Ive Vrkića, pa redom predstavnika prisutnih Židovskih općina iz: Sombora, Zrenjanina, Novog Sada, Subotice, Zagreba, Osijeka, Doboja, Tuzle i (jednog)  iz Beograda- ukupno oko 250 učesnika. U ime Zagreba ( bilo nas je dvadesetak)  je pozdravila nova presjednica Ženske sekcije dr. Sida Ozmo-Steiner.



Glavni rabin Hrvatske Luciano Moše Prelević je održao nadahnuto  predavanje o značenju Pesaha ,  počevši od Adama do današnjih dana- i naravno ništa bez Eve.



Cijelo smo vrijeme imali izvrsnog vodiča, profesora Darka Fišera, Osiječanina sa zagrebačkom adresom, koji je s enciklopedijskim znanjem i talentom iskusnog vodiča pokazao sve kutke i zakutke, te nove i stare  znamenitosti Osijeka, i na kraju nas sigurno izveo iz labirinta osječkih ulica na put za Zagreb,  kamo smo sretno ( pospano i umorno) stigli oko ponoći.



Druženje članova  židovske zajednice nekadašnje Jugoslavije,  koja je oduvijek bila povezana rodbinskim i prijateljskim vezama, tragedijom u Holokaustu i  sudbinom  u sekularnom poslijeratnom društvu, je veoma važno. Formalno nema  neke centralne organizacije, nema ni regionalne, nema ni  akcije  Saveza ili Koordinacija u novonastalim državama, već spontano pojedine Židovske općine obilježavanje  praznika ili povijesnih  ( i tragičnnih ) događaja koriste za organiziranje druženja. U tome prednjači relativno mala Židovska općina Osijek ( Predpesah, Đakovo itd.). Mnogi od  poziva na druženje  ostaju neodgovorenima  ili završavaju u ladicama činovnika, bilo bi lijepo da se barem obavijesti članstvo,  ako se već ne organizira odlazak.

 


Zar moramo otići u Osijek da bi saznali da će se na skorom druženju u Kladovu ( ne ide nitko iz Zagreba) održati oproštaj od dugogodišnjeg predsjednika JDC za Jugoslaviju g. Roberta Djerassiia; da će se   12. travnja održati velika konferencija u povodu 70 godina od Holokausta u Subotici; da općine Zrenjanin i Novi Sad sad imaju lijepi projekt za mlade, da zajednica u Tuzli poziva na druženje, da su mnoge općine zainteresirane za organiziranje  zimovanja  kao  što je naša "Opatija", da se sprema Konferencija židovskih žena u Subotici, da se  širi naše druženje na cijeli Balkan  itd. 



  

 

Arhiva vijesti

 Travanj (April) 2014
Proglašenje dvojice papa svetima
Istraživanje antisemitizma
Mađarska -komemoracija Holokausta
Spomenik Holokaustu u Sloveniji
oštećeno židovsko groblje u Splitu
Nagrada za National Yiddish Book Center
Tisuće mladih u "Maršu živih" u Auschwitzu
Komemoracija Holokausta na Mirogoju
Nastup Or Hašemeš
Yad Vashem- Dan sjećanja na Holokaust
Edukacija o Židovima u Poljskoj
USA i Mađarska
Belgijski arhivi i Holokaust
Yom HaShoah - Dan sjećanja na Holokaust
Sretan rođendan
Prekrasan koncert
Pesah u Kini
Grčka
Istraživanja o Holokaustu
Irska
Govor Moshe Kantora u Lenjingradu
EU predsjednik Schulz u posjeri Terezinu
Čile- žIDOVI POMAŽU U POTRESU
Češka- povratak otete umjetnine
Novosti iz EU- BiH ravnopravnost manjina
Pesah u Židovskoj općini Zagreb
pjesma prošlosti- da li i budućnosti
Ostavka lidera mađarskih Židova
Ukrajina
ženska sekcija
potpora Njemačke preživjelim Holokausta
Sjećanja na Partizandsku gimnaziju
Berlin- najbrže rastuća Židovska populacija
Obnova sinagoge u Tunisu
Poljska
Francuska
Dan sjećanja na Holokaust
Čestitka za PESAH
Mađarska i Židovi
Knjiga "Holokaust u Jugoslaviji" u izdanju Židovske općine Zemun
Predpesah u Osijeku
priznanje direktoru Yad Vashema
iz Yad Vashema
In memoriam Aleksandru Laslu
Konverzija u Izraelu
primili smo vijest
Lider ukrajinski Židova - i izbori u Ukrajini
Merkel i Rusija
Mađarska
Židovi u Venezueli
Francuska- uspjeh" desnih" na lokalnim izborima
Hasidska segregacija djece prema spolu u javnom parku
Magazin Ruah Hadasha, ožujak 2014