Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

4.8.2014. 7:38
Amerika osuđuje izraelski napad na U.N. školu
 

State Dept. slams Israel’s ‘disgraceful shelling’ at U.N. school

USA osuđuje " sramotno granatiranje" kod U.N. škole

August 3, 2014 


“The United States is appalled by today’s disgraceful shelling outside an UNRWA school in Rafah sheltering some 3,000 displaced persons, in which ten more Palestinian civilians were tragically killed,” State Department spokeswoman Jen Psaki said in a statement Sunday. “The coordinates of the school, like all U.N. facilities in Gaza, have been repeatedly communicated to the Israeli Defense Forces. We once again stress that Israel do more to meet its own standards and avoid civilian casualties.


“U.N. facilities, especially those sheltering civilians, must be protected, and must not be used as bases from which to launch attacks,” Psaki said. “The suspicion that militants are operating nearby does not justify strikes that put at risk the lives of so many innocent civilians.”


"Amerika je  užasnuta  današnjim sramotnim granatiranjem kod UNRWA škole u Rafalu  kada je gađano oko 3000 izbjeglih osoba i u kojem je više od deset palestinskih civila tragično ubijeno". Najmanje 10 Palestinaca je ubijeno,  a desetine su ranjene u napadu u Rafahu, na jugu Gaze, na školu koju vodi  "United Nations Relief " i  "Works Agency for Palestinian refugees". 


Glasnogovornica State Departmenta Jen Paski  je u nedjelju ozjavila: Koordinate škole, kao i one  UN zgrade u Gazi, bile su nekoliko puta javljene Izraelskoj vojsci. Mi ponovno naglašavamo da Izrael treba se držati vlastitih standarda i izbjegavati civilne žrtve.


  Ova izjava Stete Departmenta je naoštrija osuda Izraelske akcije u Gazi. U.N. mjsta, osobito one koja štite civile , moraju biti zaštićena i ne smiju biti baze iz kojih se vrše napadi , rekao je Paski. Sumnja da militanti operiraju u bizini , ne opravdava napad koji dovodi do rizika  za život  toliko nevinih civila.


Rafah je bio mjesto teških borbi između izraelske vojske i palestinskih boraca,  od kada je  se dogodio  napad  iz tunela na  IDF jedinicu,  što je dovelo do smrti dva izraelska vojnika i vjerovalo se u otmicu trećeg. Taj vojnik,  Hadar Goldin,  je kasnije proglašen mrtvim.


State Department poziva na trenutno i potpuno istraživanje napada na školu u Rafahu, kao i drugih incidenata u kojima su napadane škole koje su sponzorirane od  UN.