Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

4.8.2014. 8:18
Izraelske trupe se povlače
 

Israeli troops withdraw to areas around Gaza border

4 August 3, 201

Izraelske trupe se povlače u područje oko granice prema Gazi.



JERUSALEM (JTA) — The Israel Defense Forces reportedly has withdrawn most of its troops from the Gaza Strip to areas around the border.

Despite the withdrawals on Sunday, there has been no order to end the Gaza operation, according to the Israeli media. The operation is in its 27th day.

“As operation Protective Edge moves to the next stage, we are redeploying to enable combat against Hamas & continued defense from tunnels,” the IDF spokesman said in a Twitter post.


Jeruzalem (JTA). Izraelske odbrambene snage IDF su povukle većinu svojih trupa iz Gaze u područja oko granice. Uprkos povlačenja u nedjelju, nije bilo naloga da se okončaju operacije u Gazi. Ta operacija traje 27 dana. Operacija "Protectivre edge"  počinje slijedeći stadij , da se može boriti protiv Hamasa i nastaviti obranu  od tunela" rekao je glasnogvornik IDF. napadi na Gazu su smanjeni, a Rafah je jedino područje gdje IDF nastavljaju operaciju kako bi uništile tunele. Rakete  iz Gaze su nastavljene u nedjelju   na južni Izrael.



Izraselski premijer Benjamin Netanyahu je na nacionalnoj televiziji,    u subotu navečer , održao konferenciju u kojoj  nije naznačio kraj operacije. "Sve opcije su na stolu kako bi osigurale dugotrajni mir za stanovnike Izraela. Ja neću kazati kada ćemo  završiti i kamo ćemo ići. Mi nemamo obaveza osim onih koji su briga za  našu sigurnost".


Izrael je također odlučio da otvori prolaz u Gazu kako bi u nedjelju 200 kamiona humanitarne pomoći, uključujući lijekove i medicinsku opremu , bilo dostavljeno u područje Gaze.