Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

8.8.2014. 20:48
Edukacija nastavnika u New Yorku
 
Prenosimo sa  "Hrvatski povijesni portal"

Edukacija nastavnika u New Yorku

Osvrt na edukaciju -Zrinka Racić


Udruženje holokaust organizacija (AHO) u suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i ove je godine dodijelilo dvije stipendije nastavnicima koji poučavaju o holokaustu. Na natječaj su se mogli prijaviti nastavnici društvenih predmeta ili književnosti u srednjim školama i nastavnici 7. i 8. razreda u osnovnim školama. Za stipendiste su ove godine izabrani profesorica povijesti i sociologije Zrinka Racić (OŠ „Ivana Brlić Mažuranić“, Strizivojna) i profesor povijesti i hrvatskog jezika i književnosti Matija Lucić (I. Gimnazija, Osijek).



 Ljetni institut Jewish Foundation for the Righteous (JFR) održan je na sveučilištu Columbia u New Yorku od 22. do 26. lipnja 2014. godine.



Uz dvoje nastavnika iz Hrvatske, na institutu su sudjelovali i dvoje nastavnika iz Poljske i po prvi puta ove godine dvoje nastavnika iz Mađarske.... Židovska zaklada za pravednike (JFR) pokrenula je u lipnju 2000. godine nacionalni program edukacije nastavnika o holokaustu, a program uzima u obzir raznoliku prirodu obrazovanja u SAD-u kao i u Europi. . . Tako su nastavnici mogli slušati predavanja profesorice Doris Bergen o kontradikcijama u Srednjoj Europi, profesor Volker Berghahn govorio je o terminu antisemitizam,  profesorice Ann Millin koja je govorila o snazi propagande u nacističkoj Njemačkoj, profesor Harry Reicher obradio je rasne zakone koji su doneseni u nacističkoj Njemačkoj, a Dr. Jeffrey Burds je održao zanimljivo predavanje o kolaboracionizmu i njegovim ograničenjima, profesor Robert Jan van Pelt održao je predavanje o njemačkim ubojicama i njihovim metodama.


Tijekom ljetne škole nastavnici imaju priliku prezentirati kako podučavaju o holokaustu u svojim školama - prezentacija Zrinke Racić.


Također je važno za spomenuti da su sudionici ove godine imali priliku raditi na materijalima koji će se naći u novoj knjizi "How was it Possible? A Reader on te Holocaust" profesora Petera Haye.   Sudionici su također imali i susret sa preživjelim, gospodinom Romanom Kentom, ..Knjižica pod nazivom „My Dog Lala“ govori o životu u getu iz perspektive jednog dječaka, odnosno o nečemu što je njemu tada bilo važno bez obzira u kakvim se okolnostima nalazio, a za njega je to bio njegov pas Lala.


Izvršna dopredsjednica JFR-a Stanlee Stahl održala je zanimljivo predavanje o pravednicima, nakon čega je prikazala film o susretu preživjelih i pravednika.



Osim što su slušali predavanja i sudjelovali u brojnim radionicama jedan od zadataka svih sudionika koji su dolazili iz Europe bio je da održe predavanje o načinu na koji oni podučavaju u svojim školama o holokaustu. Tako smo i mi imali priliku predstaviti svoje gradove, školu ali i način rada američkim kolegama koji su se oduševili našim primjerima prakse i znanjem hrvatskih učenika o tematici holokausta.