Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

8.10.2014. 10:01
Otawa protokol
 

Primili smo iz Svjetske organizacije preživjelih Holokausta, predsjednice Stefanie Selzer "Protokol", iz Kanade, koji može biti  primjer kako se boriti protiv antisemitizma:

Sept 12/14


Ottawa Protocol

Canada Gets Tough on Anti-Semitism


The government of Canada took an historic step yesterday by signing the Ottawa Protocol to Combat Anti-Semitism. By doing so, it recognized anti-Semitism as a pernicious evil and a global threat against the Jewish people, the State of Israel and free, democratic countries everywhere. As Prime Minister Stephen Harper has noted, "Those who would hate and destroy the Jewish people would ultimately hate and destroy the rest of us as well."


Vlada Kanade je učinila povijesni korak potpisom na "Otawa Protocol" u borbi protiv antisemitizma. Na taj način je prepoznala antisemitizam kao zarazno zlo i globalnu prijetnju protiv Židovskog naroda, države Izrael i svih slobodnih demokratskih zemalja. Premijer Stephen Harper je kazao: "Oni koji će mrziti i uništiti Židovski narod će na kraju mrziti i razoriti  i nas". U najavi protokola ministar vanjskih poslova John Baird je izrazio vladinu neupitnu potporu državi Izrael. U izvještaju o događajima u UN i Palestinskoj prijetnjji da unilaterralno proglasi svoju državu, Baird je rekao: "Kanada neće stajati kraj Izraela u UN, mi ćemo biti upravo uz njega".


"Protokol" je deklaracija koja kazuje da se mržnja takve prirode neće tolerirati u ovoj  zemlji. Ona daje plan djelovanja za inicijative u borbi protiv antisemitizma i predlaže naćin kako da to i  druge nacije   učine. Također Protokol daje definiciju antisemitizma, koja  prvi puta u povijesti, veže antisemitizam uz poricanje prava  Židovskog naroda da imaju svoju povijesnu zemlju- Državu Izrael. To što  se. u stvari, dogodilo poslije Svjetskog rata su dva antisemitizma koja su odvojena od svojih povijesnih korijena. Današnji  je antisemitizam jednak mržnji i netoleranciji.


Sve više i više zemalja je odbilo sudjelovati na UN konferenciji koja predstavlja "Durban III" -koji je  poznat kao nosilac antisemitizma i mržnje. To  je započelo Forumom o ljudskim pravima u Južnoj Africi 2001. godine, koji je na kraju pretvorio u  antisemitiski linči u kojem su represivne Arapske i Afričke zemlje optužile Izrael za sve probleme u svojim vlastitim zemljama i svijetu .Ovog tjedna su se vlade Francuske, Novog Zelanda i Poljske pridružile Kanadi i 10 ostalih zapadnih zemalja da neće sudjelovati na konferenciji Durban III..


"Otawa Protokol"  o borbi protiv antisemitizma je uputa koju treba znati svaki Kanađin. Ali je to  i specijalni dokument od značenja za univerzotete koji su postali mjesta za promociju mržnje . Kao što jemoj prijatelj Irwin Cotler  rekao na ceremoniji "antismeitizam nije samo najdužo poznati oblik mržnje u povijesti čovječanstva- to je jedini oblik mržnje koja zaista globalna"...