Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

8.1.2015. 22:52
Francuska
 


Paris Jewish institutions at maximum alert following Charlie Hebdo attack


Židovske institucije u Parizu su na maksimalnom oprezu nakon napada na "Charlie Hebdo".

 


Ljudi su napravili krug na Trgu Republike u znak solidarnosti sa žrtvama  terorističkog napada u Parizu.



(JTA) — Jewish institutions in the Paris region have upped their level of security to the maximum following the deadly attack at the Charlie Hebdo offices.More uniformed and non-uniformed police officers will be stationed outside Jewish institutions and in areas with large Jewish populations, according to Chlomik Zenouda of the National Bureau for Vigilance against anti-Semitism, or BNVCA, in response to Wednesday’s slaying of 12 people at the satirical weekly.Also, Jewish volunteers have been asked to provide security inside the perimeters of synagogues and Jewish schools, Zenouda told JTA on Thursday.


Chlomi Zenouda iz BNYCA (Bureau for Vigilance against anti-Semitism) je kazao kako su Židovske institucije u području Pariza  podigle svoj nivo sigurnosti na maksimum nakon  smrtonosnog napada na ured "Charlie Hebdo". Više se uniformiranih i neuniformiranih osoba nalazi oko  institucija i u područjima sa većom židovskom populacijom. To je odgovor na ubojstvo 12 osoba u satiričkom tjedniku. Od židovskih volontera zatraženo je da ustanove sigurnosne mjere u sinagogama i židovskim školama. Mi smo u pripravnosti jer nažalost nije pitanje hoće li će biti napadnuta  francuska Židovska zajednica, nego kada će biti napad, ima indicija da se to može uskoro dogoditi.



Napad na
"Charlie Hebdo", koji je štampao mnogo satiričkih  karikatura i stripova o Islamu, vjerojatno je bio od "džihadista". U 2012. jedan je njihov pripadnik, koji je bio treniran u Pakistanu, ubio četiri Židova u školi u Toulousu. Drugi francuski Musliman nalazi se na suđenju u Brusselsu zbog ubojstva četiri osobe u Židovskom muzeju Belgije. Takvi napadi izazvali se jačanje osiguranja židovskih zajednica širom Zapadne Europe, a Izraelski sukob sa Hamasom u Gazi izazvao je porast anrtisemitskih napada....