Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

2.2.2015. 23:30
Poljska
 

Large Jewish cemetery in Warsaw is vandalized


February 2, 2015


Veliko židovsko groblje u Varšavi je "vandalizirano"

 

WARSAW, Poland (JTA) — The fence of a Jewish cemetery in Warsaw considered to be one of the largest in Europe was defaced. The attack on the Okopowa Street cemetery took place on Saturday; the vandalism was discovered the next day. Burials are still held in part of the cemetery.


Groblje u Varšavi, koje je napadnuto, jedno je od najvećih u Europi. Napad na groblje u ulici Okopowa dogodio se u subotu, a otkriven je u nedjelju. Pokopi se i odrtžavaju u jednom dijelu groblja. Napisani su  crvenim sprejem " Židovi za klanje" i datum 10.12.14, a to je datum kada je ustavni sud odlučio da ritualno klanje životinja nije po ustavu. I ulaz u groblje obojen je u žuto.


Direktor groblja Przemyslaw Szpilman  otkrio je vandalizam i obavijestio policiju. Rekao je da se takvi incidenti ne događaju često, bilo je pisanja svastike.  Anna Chipczynska, predsjednica židovske zajednice u Varšavi  kazala je:  tjedan dana nakon obilježavanja 70- godišnjice oslobađanja  logora Auschwitz-Birkenau mi se susrećemo  s takvim izrazima mržnje prema Židovima.  Te parole  nisu samo ponižavanje  već  poziv na nasilje  i pretnje, što se ne smije dopustiti.