Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

4.2.2015. 17:55
25 godina nakon dolaska ruskih imigranata u Izrael
 

This year marks the 25th anniversary of a mass immigration wave that would ultimately bring more than one million immigrants to Israel from the former Soviet Union. Its impact on Israeli society has been nothing short of profound. Among the immigrants who flooded Israel’s shores after the Iron Curtain fell – and who today account for nearly one out of every five Jews in the country – were doctors, scientists, engineers, teachers, ballerinas, violinists, athletic trainers, writers, poets, hairdressers, masseuses, factory workers and farmers.



Ove godine označava se 25-godišnjica od masovne imigracije, koja je na kraju dovela iz bivšeg Sovjetskog Saveza više od milijun imigranata u Izrael. Njihov duboki utjecaj na izraelsko društvo ubrzo se pokazao. Među imigrantima koji su preplavili Izrael nakon pada "željezne zavjese", i koji danas predstavljaju  gotovo svakog petog Židova u zemlji, bili su inžinjeri, doktori, znanstvenici, učitelji, balerine, violinisti, atletski treneri, pisci, pjesnici, frizeri, maseri, radnici i seljaci. Ta "Ruska alija" je značajna uspješna priča.

 


U roku od nekoliko godina  Izrael je morao apsorbirati oko 20% svoje populacije, rekao je prijašnji sovjetski disident Natan Sharansky, koji je postao najpoznatiji simbol međunarodnog pokreta za ljudska prava i  koji je uspio dovesti te imigrante. On je rekao" Nigdje na svijetu  nema drugog primjera tako uspješne integracije.."



Ali  Lily Galili,  izraelski novinar i pisac, smatra da je riječ "integracija" krivi izraz, jer ti imigranti uopće nisu željeli integraciju -oni su željeli "vodstvo" i čak su otvoreno kazali "mi smo ovdje ne samo da se integriramo - mi se ne moramo diviti vašoj kulturi ili zemlji ali mi znamo kako da je poboljšamo". To je vrlo različit koncept imigracije, koji zaobilazi stadij integracije, i ide izravno na "leadership".