Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

25.5.2015. 16:22
Poljska
 

Polish regulation to compensate 20,000 Holocaust survivors

Poljski propisi će kompenzirati 20.000 preživjelih Holokausta,


Novi poljski propisi omogućiti će dobivanje $ 130 mjesečno preživjele Holokasuta koji su rođeni u zemlji.Novi propisi koji su poistali aktivni prošlog mjeseca donijeti će korist za gotovo 20.000 preživjelih širom svijeta.


Gideon Taylor, voditelj operacije u World Jewish Restitution Organization, je rekao novinama da se njegova organizacija pregovara već 6 mjeseci  prije nego je završeno . Novi propisi zahtijevaju da primaoci pomoći imaju u poljskoj bankovni račun..



Greg Schneider, izvršni popredsjednik Claims konferencije je kazao novinarima da je njegov ured poslao 12.500 formulara za molbe ( na engleskom) onima za koje vjeruju da imaju uslove. Vlada Izraela će poslati još 7.000 formulara svojim građanima.


Penzijski program poznat kao  " Legislation on War Veterans and Victims of War and Post-War Oppression" omogućuje mjesečno plaćanje i za Židove i za ne-Židove,  koji su bili  držani od nacista u getima i zatvorima,   kao i za druge veterane i žrtve opresije.


Julius Berman, predsjednik Claims konferencije je rekao: Plaćanje može značiti razliku u pomoći za ostarjele "preživjele" i pomoći im za njihove dnevne potrebe, ali i da im da "mjeru pravde" koja je tak dugo odlagana.  


Elsewhere in Europe, the Special Envoys for Holocaust Issues and anti-Semitism called on Serbia to return “confiscated property.

”Svuda u Europi, specijalni  predstavnici odgovorni za pitanja Holokausta i antisemitizma su zatražili od Srbije da "vrati konfisciranu imovinu"


Izjava koja je izdana 11.svibnja je prvi takav zahtjev. Specijalni predstavnici iz Češke repoublike, Francuske. Njemačke, Izraela, Makedonije i USA  su tražili od svojih vkada da rade  pitanjima Holokausta. Ranije tog mjeseca je Židovska zajednica iz Litve održala prvi  sastanak sa vladinim predstavnicima i onima za restituciju.