Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

29.5.2015. 11:07
izložba o Sefardima Balkana
 



Piše Eliezer Papo na stranici "Facebbok"

Izložbu "Slike izgubljenog sveta. Život sefardskih Jevreja na Balkanu" će otvoriti direktor kulturnog programa centra Sefard -Israel iz Madrida Fernando del Rej i direktor Instituta Servantes Enrike Kamaćo.

Tom prilikom biće predstavljene fotografije iz porodičnih albuma španskih Jevreja sa Balkana iz prve polovine 20. veka, a na osnovu njih i usmenih priča, koje su zapisali istraživači između 2000. i 2007. godine, posetioci će moći da upoznaju svakodnevni život španskih Jevreja na Balkanu i istočnom Mediteranu.

To će biti retka prilika da se zaviri u prošlost na osnovu porodičnih portreta, pejzaža, slika sa verskih obreda, na kojima se može osetiti mešavina hebrejskih, španskih i otomanskih uticaja.

Jevreji iz Španije (sefardi) proterani su dekretom 1492. godine nakon tradicije duge skoro 1.000 godina na Iberijskom poluostrvu.

Neke porodice su otišle na sever Afrike, a većina se uputila ka teritoriji tadašnjeg Osmanlijskog carstva, osnivajući svoje zajednice koje nikad nisu u potpunosti izgubile svoju vezu sa svojom tradicijom.

I danas na pordručju Bosne, Srbije, Grčke, Turske, Bugarske i Makedonije žive porodice koje su sefarskog porekla, koriste reči, recepte i tradiciju svojih predaka.

S obzirom da su se nakon Drugog svetskog rata mnogi iselili u Izrael i da savremeno doba donosi novi način života, istraživači nevladine organizacije Centropa odlučili su da sačuvaju od zaborava sefarsku tradiciju i da prikupe veliki broj porodičnih fotografija i zapišu usmene priče.

O značaju te teme govori i činjenica da je Španija usvojila zakon koji stupa na snagu u oktobru da svi sefardi, koji mogu da dokažu svoje poreklo dobijaju špansko državljanstvo.

Izložbi, koja će trajati do 15. jula, prethodi okrugli sto, takođe u Servantesu na kojem će govoriti Fernando del Rej i profesor Filološkog fakulteta Jelena Filipović.

Takođe, planiran je i veliki broj paralenih aktivnosti, pa će na Filološkom fakultetu 28. i 29. maja biti održana Međunarodna konferencija o manjinskim jezicima i predavanje "Prošlost, sadašnjost i budućnost španskih Jevreja".

U Jugoslovenskoj kinoteci 2. juna će biti prikazan dokumentarni film "Posednji sefardi" Migela Anhela Solisa, a dva dana kasnije, 4. juna "Anđeo iz Budimpešte".