Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

29.11.2008. 18:00
European Women in Intercultural Dialogue
 

Primili smo "Report" sa "13th European conference of ICJW" (International Council of Jewish Women) koja je održana u ožujku ove godine u Brusselsu..

Obično su izvještaji sa konferencija na svega nekoliko stranica, u nekon redovnom časopisu, ali ovo je impresivno izdanje na 50 stranica sa originalnim referatima, diskusijama,zaključicima pa i slikama predavača i diskutanata.

Sudjelovali smo i sami na toj izvanredno organiziranoj komnferenciji ( švob Melita i Paula Novak i Ana Lebl kao član Komiteta za edukaciju), ali sada imamo priliku da svoje impresije podijelimo sa većim brojem čitalaca.

Uz uobičajenu "Welcome" večeru, održani su pozdravni govori domaćina i gostiju, ali je pravi radni dio započeo u ponedjeljak 17. ožujka, najprije sa sjećanjem na preminule članice, a zatim sa izvanrednim predavanjem profesora Thomasa Gergelyja kojeg je najavila Eliane Sperling-Levin.

Tema predavanja bila je EUROPEAN JEWS AND MULTICULTURALISM: INCLUSION/EXCLUSION.

Profesor Gergely je direktor Instituta za studij judaizmna i profesor na Univerzitetu.Njegovo interesantno predavanje je većinom bilo posvećeno odnosima katolika i židova i mogućnosti pravog dijaloga.

Druga važna tema bila je "Women"s contribution to intercultural dialogue" koju je vodila Karmela Belinki u obliku intervjua kojeg je vodila sa Gabriellom Battaini- Dragoni, direktoricom za obrazovanje u Council of Europe ,te koordinatoricom interkulturnog dijaloga.

Panel diskusija : "Women in multicultuiral societies- dilemmas and opportunities" je omogućila da Penelope Conway ( UK), Ana Lebl ( Hrvatska ) i Iana Zbar ( Francuska) iznesu svoje mišljenje i ananliziraju društva iz kojih potječu. Predavanje Ane Lebl donosimo u prilogu .

Interesnatna je bila i panel diskusija "All different- All equall" u kojoj su sudjelovale Patricia Camisao iz Portugala, Rahela Dzizic ( Bosna i Hercegovina) i Fatoumata Sidibe iz Belgije.

Organizirano je ( organizacija CEJI) pet interaktivnih radionica : Identity from the inside out i nakon toga izvještaji, živa diskusija i  akcijski planovi.

Na kraju je Sara Winkowski iz Urugvaja ( bila je predsjednica ICJW u prošlom mandatu) predložila zaključke konferencije: Perception, reality and Application.

Predsjednica ICJW Leah Aharonv je u okviru  panela "Ask the international president: Questions and answers" odgovarala na mnoga pitanja, Melita švob je izrekla zahvale ,a Gillian Gold predložila "preporuke" i zatvorila konferenciju. 

Konferencija je bila izvrsna , prijem u City Holu" fantastičan, koncerti odlični.

Odlični, su bili i završni govori ambasadorice Izraela Tamar Samash i Barona Juliena Klenera, predsjednika "Consistoire Central Israelite de Belgique" na Gala večeri,   sastanak Administratinog odbora ICJW bio je buran, a atmosfera i prijateljstva nova i stara nezaboravna.

 

 

 

  

Naziv dokumenta (Document name)Tip (Type)Download
predavanje Ane Lebl u Brusselsudoc85 Kb