Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

25.7.2015. 19:07
"Tragovima naših komšija"
 

Posjetili su nas mladi istraživači Anisa Hasanhodžić i Rifet Rustemović iz Tuzle i svečano predali svoju novu knjigu: "Tragovima naših komšija- Jevreji u Bosni i Hercegovini i holokaust".


Ovi divni mladi i  skromni ljudi, koji su me već ranije posjetili i s kojima sam surađivala, iznenadili su me svojim ozbiljnim radom, svojom predanošću,  a nadasve rezultatima.


Knjigu je u Sarajevu izdao Institut za istoriju, a publikacija je rezultat projekta "After the traces of our neighbors:Jews in Bosnia i Hercegovia and Holocaust" kojeg je realizirala Akademija nauka republike Austrije uz pomoć programa "Europe for Citizens".


U knjizi je obrađeno 15 Bosanskih i Hercegovačkih gradova i tom se prilikom opisala povijest Židova, njihov doprinos u kulturi, privredi, zdravstvu, školstvu te njihova stradanja u Holokaustu. Prikazani su portreti značajnih obitelji i pojedinaca. Proučena je i citirana velika arhivska, stručna i naučna literatura tako da je ova knjiga značajni doprinos povijesti Židova Bosne i Hercegovine i može poslužiti kao osnova za buduća istraživanja.