Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

20.12.2015. 17:13
Izlet u Križevce
 

U organizaciji Ženske sekcije Židovske općine Zagreb , njene predsjednice dr. Side Ozmo - Steiner i autorice monografije o Križevcima dr. Rene Weisz Maleček, posjetili smo Križevce.




Najprije smo bili na izložbi "Židovi u Križevcima-povijest,značaj i naslijeđe" koja je postavljena u Gradskom muzeju Križevci ( direktor prof. Zoran Homen i kustos Dejan Pernjak).

 Izložba je izvrsna, sakupljena je ogromna dokumentacija (dijelom donirana od dr. Weisz -Maleček) i prezentirana uz pomoć dr.Ljiljane Dobrovščak iz Instituta Ivo Pilar. 



Tu su prikazani rabini, predsjednici, učitelji, gospodarstvenici,
umjetnici, pisma,  dokumenti, vjenčanja, sprovodi-- uglavnom neprocjenjivo blago. 



To je dokaz da smo često zapostavili dragocjene dokumente sakupljene u mjestima gdje su nekada bile Židovske općine - da tamo postoje arhivi, biblioteke i muzeji i ljudi koji o njima brinu,  a mi  "veliki"  nadajmo se da ćemo opet otvoriti arhiv  i biblioteku,  te  organizirati muzej.


Imali smo sreću da nam je domaćin bio profesor Homen čije nam je "enciklopedijsko" znanje pokazao prošlost i sadašnjost Križevaca ( koji  imaju  sve-  iako imaju  samo 11.000 stanovnika).


Vidjeli smo prekrasni Ikonostas oslikan  najpoznatijim umjetnicima ( Bele Čikoša Sesije,Medoviča..)  u grkokatoličkoj crkvi 


koju je  1895 rekonstruirao Herman Bolle ( i  koja je nekada bila franjevačka). 


U Crkvi Sv Križa vidjeli smo prekrasni oltar,  djelo Francesca Roba ( Venecija) koji je darovan  Križevcima 1756.  prilikom obnove zagrebačke Katedrale, sjedili smo u klupama koje su nekada pripadale sinagogi i slušali orgulje...



Bili smo i u obnovljenoj zgradi Sinagoge, u kojoj je vidljiva samo fasada, a u njoj je administracija i kasnije će biti prenesena izložba o Židovima  iz muzeja.
Na  kraju smo bili na odličnom ručku i srdačno se oprostili od domaćina, na povratku u Zagreb. 



Sve je bilo divno,  osim hladnog vremena- ali mi, prekaljene putnice, uživale smo -  uz poznatu križevačku čokoladu.