Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

27.1.2016. 19:35
Izrael
 

According to a new Israeli law, some North African Jews are Holocaust survivors too.

Prema novom izraelskom zakonu neki od Židova iz  Sjeverne Afrike su također priznati kao "preživjeli Holokausta"



In 1940, Vichy France passed a series of draconian anti-Semitic laws, which also applied to the Jews living in the regime-controlled North African colonies. The Jews were stripped of their citizenship and prohibited from holding public office, owning businesses, working in finance and studying in public schools.
In December, seven decades after the Holocaust, Israel finally recognized French North African Jews as Holocaust survivors. The passage of the law was the latest step in a gradual expansion of whom Israel considers a survivor — and entitled to associated benefits. Yet, two-thirds of Israeli survivors remain “distressed.”


Godine 1940. je  režim Vichy u Francuskoj donio seriju drakonskih  antisemitskih zakona koji su se odnosili i na Židove koji su živjeli u Sjeverno afričkim kolonijama, koje je taj režim kontrolirao. Židovi su isključeni od prava građanstva, zabranilo im se da drže javne urede, imaju poduzeća, rade u financijama i posjećuju javne škole.

U prosincu, sedam desetljeća nakon Holokausta, Izrael je konačno priznao da su Židovi u francuskoj Sjevernoj Africi također "preživjeli Holokaust". To je bio posljednje proširenje zakona za preživjele koji se odnose na dobivanja pomoći. ...



Ovo proširenje dolazi u vrijeme kada "nestaje" populacija preživjelih u Izraelu, oko 40 preživjelih umire svakog dana, a očekuje se da će ove godine umrijeti njih 14.200. 


U Izraelu gotovo 200.000 preživjelih živi "u siromaštvu". Anketa 2015. je našla da  četvrtina njih ne može priuštiti lijekove,  a 30% katkada i hranu. Dvije trećine je opterećeno svojom financijskom situacijom. 


 U prošlosti su ti ljudi dobivali manje pomoći i  nisu bili dovoljno organizirani - država je uvijek imala  poteškoće koje su bile prioritetnije- novi migranti , rat itd.