Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

15.10.2016. 12:27
Bob Dylan
 

Nobel Prize winner Bob Dylan’s 5 most Jewish moments



Maybe the times are a changing’? Bob Dylan became the first person considered primarily a musician to win the Nobel Prize in Literature when he was bestowed the prestigious honor on Thursday. The Bard — as he is known affectionately by fans, underscoring how he is often seen equally as a poet and musician — became the fifteenth Jew to win the literature prize, joining the ranks of Saul Bellow, Isaac Bashevis Singer and Patrick Modiano. He even beat out fellow Jew Philip Roth, who has for years been seen as a favorite to win the Nobel (and at age 83, may feel the opportunity is fast slipping away).

Možda se vremena mijenjaju?. Bob Dylan  je postao prva osoba koja se primarno smatra muzičarom  a primio je Nobelovu nagradu za književnost-što je bila posebna čast na dodjeli u četvrtak. Kao "bard" kako ga zovu obožavatelji i kojeg smatraju jednako kao pjesnika i kao muzičara, postao je 15. Židov  koji je primio Nobelovu nagradu - pobjedio je čak i  Saul Bellowa, Isaaca Bashevis Singera  i Patricka  Modiana koji su bili favoriti za Nobelovu nagradu, te u starosti od 83 godine  moglo se misliti da će brzo otpasti.





Interesantna je povijest Dylanove religioznosti. Rođen je kao Robert  Zimmerman i odgojen u obitelji u Hibbingu u Minnesoti, ali je u 1970 postao Kršćanin i snimio nekoliko  "gospel" albuma. Vratio je svojim židovskim korijenima u 80-tim , a u posljednjim dekadama sudjelovao je i na blagdanskim proslavama u Ortodoksnoj Chabad sinagogi. 
Ima 5  važnih "židovskih" momenata:
Održao je "Bar Micva" svog sina na Zapadnom zidu u Jeruzalemu. Postao je muzički direktor i osnivač kompanije "Wondros". 1989 se pojavio u akciji  Chabatnog skupljanja fondovo i izdao nekoliko židovskih pjesama  ( Hava Nagila).

Izdao je niz  drugih albuma i pjesama posvećenih Izraelu i događajima u tom dijelu svijeta.