Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

17.10.2016. 18:44
UNESCO
 
UNESCO backs motion nullifying Jewish connection to Temple Mount







UNESCO adopted an anti-Israel resolution on Thursday that disregards Judaism's historic connection to the Temple Mount and casts doubt on the link between Judaism and the Western Wall. 

UNESCO je donio rezoluciju koja opovrgava povijesnu povezanost Judaizma sa Brdom Hrama ( Temple Mount) i propituje povezanost između Judaizma i Zapadnog Zida. Za takvu odluku su glasale četiti zemlje, 6 je bilo protiv a 26 je bilo suzdržano, samo dvije zemlje su nedostajale.



Zemlje U.S., Britain, Germany, The Netherlands, Lithuania i Estonia su glasale protiv rezolucije, Evropske zemlje su se suzdržale

Rezolucija koja optužuje Izrael za  Jeruzalem i "sveta mjesta" je predložena od Palestinaca  te Egipta, Alžira, Maroka, Lebanona.Omana, Qatara i Sudana. Smatraju Jeruzalem svetim za tri monoteističke religije: Judaizam, Islam i Krščanstvo, ali ima specijalni dio rezolucije koji kaže da je Brdo Hrama sveto samo za Muslimane a ne spominje da je sveto i za Židove, te se referira samo kao "
Al-Aqsa Mosque".

Izraelski premijer  Netanyahu je osudio  odluku kao " Teatar apsurda" i rekao:


 "to say that Israel has no connection to the Temple Mount and the Western Wall is like saying that China has no connection to the Great Wall of China and that Egypt has no connection to the Pyramids."