Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

2.2.2009. 20:41
Šolet 2009
 

Vratili smo se sa divnog druženja u Novom Sadu- sa tradicionalnog "šoleta" kojega svakog prvog veljače organizira njihova Židovska općina.

Bilo nas je dvanaest "hrabrih" koje smo se odlučile na taj dugi put, a isto toliko je u zadnji čas odustalo zbog gripe. Smješteni smo u ugodnom hotelu "Sajam" nasuprot Novosadskom velesajmu - gdje se među tridesetak napuštenih i poluruševnih paviljona nalazi Konferencija sala u kojoj su se sakupili članovi iz gotovo svih židovskih općina sa teritorija bivše Jugoslavije gotovo 400.

Gotovo smo zakasnili početak kada je predsjednica dr. Ana Frenkel održala dobrodošlicu, a velemajstor za šolet  Ruben Dajč - sa bijelom kapom na glavi objavio da je sve spremno. Kasnije nam je odao tajnu kako se od 40 kg graha napravi šolet za 400 ljudi. 

Mali Klezmer omladinski orkestar nas je zabavljao ali mi smo imali vremena samo za zagrljaje i pozdrave starih i novih prijatelja, većina njih je nažalost otišla kući već isti dan. 

Mi smo iskoristili popodne da prošetamo ( po košavi) prelijepim gradom koji je slavio svoj "dan" i častimo se kolačima u čuvenoj "šeherzadi".

Slijedeće jutro smo posjetili Židovsku općinu  (620 članova) u Jevrejskoj ulici ( nekadašnji geto) divili se njihovim aktivnostima( dječji klub, zbor, plesna grupa ,art klub, bilioteka, tečajevi kompjutora, tečajevi jezika , liječničko i pravno savjetovalište, izdavačka djelatnost, seminari o Holokaustu itd.

Razgledali smo veličanstvenu sinagogu, koju je obnovio grad i za uzvrat dobio pravo na korištenje za koncerte i slične kulturne događaje i zatim smo uz mladog vodiča iz Općine posjetili znamenitu Petrovaradinsku tvrđavu.

Donijeli smo "brdo" literature, adresa, prelijepih uspomena i želja i toliko potrebnog prijateljstva.