Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

2.4.2017. 17:16
AMSTERDAM
 

Amsterdam residents sue city, demand removal of Holocaust memorial plaque

Građani Amsterdama su zatražili uklanjanje  Holokaust  memorijalne ploče



Residents did not want to be constantly reminded that they lived in the house of someone who'd been murdered in the Holocaust

Građani ne žele da ih se stalno podsjeća da žive u kući nekoga koji je ubijen u Holokaustu.

AMSTERDAM — City workers dislodged and relocated a postcard-sized memorial plaque from the entrance to the former home in Amsterdam of a Holocaust victim following complaints by residents.  

Nakon žalbe stanara, gradski radnici su uklonili i premjestili  memorijalnu ploču ( veličine poštanske karte) sa ulaza u bivšu kuću osobe koja je žrtva Holokausta. Ta je pločica nosila ime 
Joachim Elte  i bila je položena 2014 . U Amsterdamu ima 400 takvih memorijalnih pločica (
cobblestones) koje su postavljene  ispred kuća koje su nekada pripadale žrtvama holokausta. 


Te su pločice dio projekta komemoracije  koji je započeo u Berlinu 1996.godine. Do sada ih  je postavljeno  više od 50.000 u 18 zemalja Europe. 


I ranije su u Amsterdamu bili takovi zahtjevi,, jedan od osobe koja je preživjela holokaust i nije željela da ga se podsjeća,  a druga od vlasnika hotela zbog toga što mu kvari posao. Bilo je otpora postavljanju komemorativne ploče u centralnom parku Amsterdama.


U Nizozemskoj je bilo oko 140.000 Židova kada su Nijemci napravili invaziju 1940.godine i 75% njih je ubijeno što je najveća stopa smrtnosti u  nacistički okupiranoj zapadnoj Europi.