Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

9.11.2017. 12:46
Konferencija u Jeruzalemu
 
Melita Švob- o Konferenciji

U Jeruzalemu se od 5. do 8. studenog održala 29.godišnja Konferencija "Svjetske organizacije djece koja su preživjela Holokaust i njihovih potomaka"  ( WFJCSHD). Na konferenciji je sudjelovalo oko 400 učesnika  iz zemalja USA, Australije, Europe, Kanade, Meksika i Južne Amerike,  te dosta učesnika iz Izraela. 

Konferencija se održala u hotelu DAN, u kojem je osigurana   košer hrana, udobne sobe, prostorije za održavanja konferencije, ostali servisi i diskretno osiguranje.

U organizaciji su sudjelovale još i organizacije: Generation of the Shoah International; Kindertransport Association, INC. YESH- children and orphans holocaust survivors in Israel; Dorot HaHemschech - Next generations to Holocaust&Heroism legacy Israel.  Veliki teret organizacije konferencije  su podnijeli  Stefanie Salzer, ( predsjednica WF ),  Max Arpels Lezer ( izvršni potpredsjednik  WF)  te Miriam Griver iz YESH  Izraela.

Svečanom i radnom dijelu konferenciije.  koji je započeo  u  nedjelju  5.studenog "večerom dobrodošlice" prethodile su sjednice Izvršnog odbora,  ( Executive board) i Upravnog odbora (Governing board) u kojem se nalaze predstavnici zemalja članica. 


Iz Hrvatske su sudjelovala četiri predstavnika,  od toga pola  iz druge generacijje.  Palili smo  svijeće uz komemoriranje šest milijuna žrtava Holokausta. Na večer je bila odlična Klezmer i orkestralna muzika,  uz ples. Organizirana je  posjetu Knesetu, Yad Vashemu, te mogućnost za Bar i Bat Mitzva te posjetu "Zidu".


Izvršni odbor, čiji sam član, je imao diskusiju o organizacijskim i drugim pitanjima od kojih su najvažnije bile: izmjena Statuta,  osnovana je Organizacija prijatelja  WFJCSH, te prihvaćem   Financijski izvještaj. Na Upravnom odboru su  predstavnici iz raznih zemalja  podnijeli kratke izvještaje o svojim organizacijama  i raspravljalo se o budućoj Konferenciji.


 Pokazalo se  dalekovidnim da smo na prošloj Konferenciji prihvatili  učešće   "2 generacije" i zbog toga promijenili statut i ime organizacije. 
Program konferencije,  kojeg je kao uvijek pripremila Daisy Miller ( koja zbog bolesti nije došla),  je predstavljao kontinuitet dosadašnjeg rada, ali,  po mojem mišljenju,  nove prilike i novi sastav članstva zahtijeva i određene promjene.  


Tako je bilo organizirano previše  radionica ( workshopova): "samo za preživjele"," samo za drugu generaciju", "samo za 3 generaciju" ,  za partnere, za Kinderstransport, po zemljama porijekla,  neki na hebrejskom- drugi na engleskom, te nekoliko radionica na kojima su mogli sudjelovati svi.

 
Uz filmove i druge aktivnosti,  mnogo se interesantnih tema obrađivalo istovremeno. I  naš panel  na kojem su predstavljene Hrvatska, Švedska i Njemačka je zbog toga imao manji broj slušatelja. No predviđeni plenarni panel,  u srijedu,  dati će priliku predstavnici 2.generacije Sanji Tabaković da govori  o problemima Židova  u Europi i Hrvatskoj.

Odlična plenarna predavanja  i "paneli" okupili  su većinu učesnika.  Osobito su bila interesantna predavanja profesora Yehude Bauera, Rabi Benny Lau, dr.  Roberta Rozetta (o antisemitizmu), Colette Avital  (o položaju preživjelih u Izraelu), Tamar Yablonsky-Peretz (o zdravstvenim problemima preživjelih), te na kraju  interesantno  predavanje Grega Schneidera "Claims Conference. The next Chapter" , uz kojega je bilo mnogo pitanja, a malo odgovora. Uspjela sam  s njime  razgovarati  o problemim vrlo stare  i bolesne populacije preživjelih.


Mislim da je ova konferencija presudna u razvoju i radu WF jer je uspjela dovesti  tri velike grupe židovnih zajednica:  iz  USA, Izraela i Europe, za zajednički "stol" i suočiti ih sa realnim problemima Europe,  za koje nisu imali priliku znati, jer izgleda da  živimo u paralelnim svjetovima. Druga velika i važna "dobit" ove konferencije je brojna zainteresirana, educirana i privržena druga generacija.