Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

26.12.2017. 10:25
Europski i Američki Židovi
 

Four ways Israel and American Jews grew apart in 2017


(JTA) — This hasn’t been a good year for Israel and American Jews. The two poles of world Jewry, each boasting about half of the globe’s total Jews, have never quite seen eye to eye on everything from religion to politics. But this year — particularly the last six months — has seen those disagreements balloon into public spats over the future of the Jewish people and Jewish values.

To nije bila dobra godina za Izrael i Američke Židove. Dva "pola" svjetskog židovstva, svaki  od njih predstavlja oko polovinu ukupnog broja Židova, nikada se nisu slagali  u mišljenju o svemu - od religije do politike. Ali ove godine, osobito u posljednjih šest mjeseci- izgleda da je neslaganje "eksplodiralo" na pitanju budućnosti židovskog naroda i židovskih vrijednosti. 

Američki židovski lideri kažu da Izrael smatra da je njihova potpora stalna  bez obzira  na zahtjev za priznavanje religijskog pluralizma. Izraelskii lideri s druge strane žele da američki Židovi prihvate političku, diplomatsku ivojnu realnost u zemlji. Američki Židovi vjeruju u religiozni pluralizam i da  su mnogobrojni oblici Judaizma legalni i imaju svoje mjesto. Državi Izrael je dana moć da odlučuje o ulasku u religiju i religijsku legitimnost Ortodoksa.To je razlog kolizije i teško je predvidjeti rješenje.

Četiri su pitanja koja ove godine razlikuju Izrael i Američke Židove:

Donald Trump: Love him or hate him? 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ga zaista voli ali većina američkih Židova ne. Možda je to najveća razlika. Netanyhu voli Trumpa zbog retoričke i diplomatske  potpore Izraelskom odnosu prema Iranu, Jeruzalemu i Palestincima. 

Istraživanja pokazuju da većina američkih Židova ne voli "domaću" politiku  i retoriku Trumpa u odnosu na migrante i ne-osuđivanje bijelih  "supremacista". Većina američkih Židova je za stvaranje Palestinske države,  za što nisu  ni Trump ni Netanyahu...ima još mnogo sličnih primjera..

Ali Židovski vođe i Netanyahu se većinom slažu u jednoj stvari koju je učinio Trump: priznavanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela. Većina Američkih židovskih zajednica je pozdravilo taj potez koji je Netnyahu nazvao "hrabrom i pravednom odlukom".  Jedino izuzeće su američki Židovi koji se identificiraju kao "ortodoksi" i imaju "tvrde" poglede na domaću politiku, svjetske događaje i Izrael.

Who counts at the Western Wall? 

Najveća razlika između Izraelske vlade i Američkih Židova dogodila se u mjesecu lipnju , kada je suspendiran sporazum o Zapadnom zidu.  Dijaspora lideri su otkazali sastanke, neki razmišljaju o ne davanju financijske pomoći it d. 

Rabin Rick Jacobs , presjednik URJ je rekao:" ova odluka pokazuje  da država Izrael i vlada Izraela je voljna prodati naša prava i našu dobrobit da bi održala vladajuću koaliciju. Čak se dogodilo da stražari na Zapadnom Zidu nisu dozvolili rabinu Jakobsu, koji je nosio svitke Tore, da priđe Zidu i  maltretirali ga.

Who is a Jew? Who is a rabbi?
odgovore  na ta i ostala pitanja morate potražiti u originalnom članku