Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

3.7.2018. 17:04
Francuska
 

France honours Simone Veil at the Panthéon




French Holocaust survivor and first elected President of the European Parliament Simone Veil was interred next to her husband at Paris’s Pantheon, an honour reserved for national heroes. The special memorial came one year after her death on June 30, 2017. “France loves Simone Veil and loves her for her struggles,” President Emmanuel Macron said in a speech at the ceremony. “We wanted Simone Veil to enter the Panthéon without waiting for generations to pass so that her battles, her dignity and her hope remain a compass in these troubled times.”

Simone Veil , koja je  preživjela holokaust i  bila je prvi izabrani predsjednik Europskog parlamenta pokopana je pokraj svog supruga u francuskom  Panteonu,  uz časti koje su rezervirane samo za nacionalne heroje. Specijalni memorijal se odigrao  godinu dana nakon njene smrti (  June 30, 2017). 

Predsjednik Macron je na ceremoniji rekao: "Francuska voli Simone Veil zbog njene borbe. Mi želimo da ona uđe u Panteon bez čekanja  tako da njene borbe, njen dignitet i njene nade ostanu kompasom u ovim teškim vremenima.

Simone Veil rođena je u Nici kao Simone Jacob i uhapšena je u ožujku 1944,  u svojoj 16 godini , od Gestapoa i deportirana u Auschwitz. Nakon oslobođenja logora vratila se u Francusku na studij prava, a 1946 se udala za  Antoine Veila s kojim ima dva sina. 

Imala je veliku političku karijeru i bila je prva žena generalni tajnik  High Council of the Magistrature  1970. Bila je ministar zdravlja 1974-1979 i postigla je legalizaciju abortusa i prodaju pilula za kontrolu rađanja. Bila je član Europskog parlamenta i primila  njemačku " Charlemagne" nagradu za rad na europskom ujedinjenju . Bila je prvi ženski predsjednik EU parlamenta od 1979-1982.