Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

9.7.2018. 21:43
Izrael
 

Netanyahu: I won’t allow polygamy in the State of Israel



Prime Minister Benjamin Netanyahu stated on Monday that he would not tolerate any polygamy in the State of Israel.


I will not accept any situation of polygamy in the State of Israel – this is my directive to the ministerial committee that is dealing with the issue,” Netanyahu tweeted on Monday afternoon. “It harms the status of women, it exploits women and it also undermines the demographic balance of Israel by importing women. This is unacceptable to me.”

Premijer Izraela  Benjamin Netanyahu je u ponedjeljak izjavio da neće tolerirati poligamiju u Izraelu: " Ja neću prihvatiti ni jedan slučaj poligamije u državi Izrael - to je moja direktiva  ministarskom komitetu koji je zadužen za ta pitanja. To šteti statusu žena, iskorištava žene i dovodi do poremećaja demografske ravnoteže u Izraelu zbog "uvoza" žena.. 

Izvještaj kojega je podnio ministar pravde general Emi Palmor, govori u prilog donošenja anti-poligamnog zakona. Ali govori i o mogućnosti  dozvole u specijalnim slučajevima  (po šerijatskog zakonu koji dozvoljava dvije žene npr. ako prva žena ne može imati djece ili je vrlo bolesna). 

Prema tom izvještaju postoji 6.200 poligamnih brakova u Izraelu  što predstavlja 18.5% obitelji od 250.000 osoba beduinske populacije. Među njima ima mnogo beduinskih žena koje su službeno prijavljene kao "samice  s djecom",  a zapravo su druge, ali neregistrirane supruge.

Smatra se da je iznimno priznavanje i malog broja takvih  brakova opasno   jer može "otvoriti vrata"  poligamiji .