Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

7.8.2018. 9:00
Izrael
 

First woman ever appointed as legal advisor to rabbinical courts



For the first time in its history, the Rabbinical Courts Administration has appointed a woman as a legal advisor to its courts, a significant achievement for women’s rights in the religious establishment.


Prvi puta u  povijesti suda imenovana je žena kao savjetnik u  " Rabbinical Courts Administration" u Rabinski sud u Izraelu. Rabinski sud se složio sa imenovanjem  na zahtjev   "Rackman Center for Advancing the Status of Women"

Odvjetnica  Shira Ben-Eli  je izabrana i radit će u Centralnom uredu kao savjetnik Rabinskog suda. Do sada su to bili samo muškarci  koji su radili na stotinama slučajeva "agunot" ( židovskih žena kojima je odbijena rastava) kao i na tisućama slučajeva koji se odnose na rastave. Još je 2007. godine pokrenuta ta akcija , i iako su neke peticije bile uspješne , nije do sada bilo  imenovanja.

Rackman Center i  ITIM advokatski centar  su u zajedničkom saopćenju  kazali: "Prvi puta u stotinama godina postojanja , žene će će sudjelovati  u suđenjima Rabinskog suda u Izraelu i prvi puta će biti dio procesa odlučivanja tog religioznog sudskog tijela"

Vjeruju da to imenovanje predstavlja početak stvarnog uključenja žena u rad Rabinskog suda, ali i u ostale forume.