Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

30.10.2018. 19:01
Kristalnacht
 
Kristallnacht  9-10 studeni 1938

Kristalna noć je pogrom koji su nacisti u Njemačkoj i Austriji proveli u noći 9-10 studeni 1938. 


Službeno je kazano da je to zbog atentata u njemačkoj ambasadi u Parizu od strane Herschel Grynszpana na Ernsta vom Ratha, koji je umro od ozljeda 9 studenog.

Iste noći je Goebels, nacistički ministar propagande, kazao da je vrijeme da se kazne Židovi i poslao instrukcije po cijeloj zemlji. Već nakon nekoliko sati organiziran je "pogrom"- stakla u židovskim dućanima su razbijena, dućani zauzeti, stotine sinagoga i židovskih domova je zapaljeno i mnogi su Židovi fizički napadnuti. Za destrukciju je izabrano stotine sinagoga u Njemačkoj i Austriji. 




Oko 30.000 Židova, mnogi od njih su bili bogati i uvaženi članovi svojih zajednica, su uhapšeni i poslani u koncentracijske logore . Židovi su poslani u koncentracijske logore Dachau, Sachsenhausen i Buchenwald, gdje su bili izloženi nehumanim i brutalnim uvjetima i mnogi su umrli. I u toku samog pogroma je oko 90 Židova ubijeno.

Nakon "Kristalne noći" nacisti su nastavili da jakim antižidovskim mjerama, proces "arijezacije" i otimanja židovske imovine je intenziviran, židovska zajednica je bila prisiljena platiti bilion njemačkih maraka i ustanovljen je Centralni ured za židovsku emigraciju (Zenstralstelle fuerJuedische Auswanderung) kako bi se prisililo Židove da napuste zemlju.

Plan da se uništi evropsko Židovstvo se vodio tako da je ubijeno 6 milijuna Židova.

Prije 1933. Njemačka je imala jednu od najjačih židovskih zajednica u Evropi sa više od 550.000 članova.


[ Back ]