Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

21.11.2018. 18:05
rabini
 
Jerusalem Post Israel News Culture News


HUNDREDS OF RABBIS UNITED IN COMBATING ANTISEMITISM IN EUROPE


“We Jews in Israel and the Diaspora are mutually responsible for each other and must stand shoulder to shoulder,” said Rivlin.

BY GREER FAY CASHMAN NOVEMBER 20, 2018  



Chief Rabbi of Moscow and President of the Conference of European Rabbis, Rabbi Pinchas Goldschmidt arrived at President Rivlin’s Residence with a large delegation of European rabbis on Tuesday.  For some, it was not their first trip to Israel, but certainly their first visit to the President’s Residence. 

Glavni rabin  Moskve i predsjednik Konferencije europskih rabina (CER) , rabin Pinchas Goldschmith je stigao  u rezidenciju predsjednika Izraela Rivlina na čelu velike delegacije europskih rabina. To nije njihov prvi dolazak u Izrael ali je to prvi posjet predsjedničkoj rezidenciji. Bili su raznoliko odjeveni već prema religijskom uvjerenju- od crnih "kaftana" ultraortodoksa do plavih  poslovnih odijela  te do sportskih  jakni.

CER je osnovao  1956. godine rabin Sir Israel Brodie (glavni rabin  British Commonwealtha ), a poslije njega je bilo mnogo značajnih rabina (Jacob  Kaplan, Aharon Schuster, Hahacham Solomon Gaon i  Moshe Rosen koji je bio  rabin u Rumunskoj u vrijeme  Ceausescu režima). CER ima 700 rabina iz zajednica Europe i svi se zajedno bore protiv antisemitizma i za održanje židovskog vjerovanja, Solidarnost  je, prema  Goldschmidtu,  nužna  kako bi se  suprostavilo rastućem antisemitizmu.

Predsjednik Rivlin je kazao je važno da se "plemena" Izraela ujedine zbog  povećanog neofašizma u Europi i ubijanja u    Pittsburghu. Za njega postoje četiri plemena u židovskoj državi: ultra-ortodoksi, nacionalna religija, sekularni i Arapi, a Židovi u  dijaspori predstavljaju peto pleme. 

"Svi imamo  istu brigu zbog antisemitizma i istu sudbinu"" Nema razlike između antisemitizma i anti-Izraelizma. Iako je govorio o sekularnim Židovima, Rivlin smatra da zapravo postoje samo Židovi koji su  više ili manje " religiozni observanti"....

Goldschmidt  je kazao kako europski Židovi pate zbog antisemitizima koji dolazi sa više  strana. Tu je islamski  teror,   ali i "politički korektni antisemitizam"  koji ograničava religiozna prava. On smatra da Židovi u dijaspori trebaju više potpore od Izraela, jer inače  neće više biti židovskih zajednica u Europi. 

Dr.Boris Minsk je govorio o problemima židovske identifikacije u dijaspori i o nužnosti potpore osobito malim zajednicama.