Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

30.1.2019. 16:04
stručni skup o Holokaustu u Puli
 
prenosimo iz  "Glas Istre"

Učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti: ONAJ TKO NEGIRA HOLOKAUST, TAJ DRUGI PUT UBIJA ŠEST MILIJUNA ŽIDOVA

29.01.2019 22:43

Osvrnuvši se na aktualni antisemitizam u Hrvatskoj novi veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor, pozvao se na rezultate EU-ove ankete Eurobarometra koja je provedena u Hrvatskoj i još 12 zemalja, i rekao da su rezultati daleko od zadovoljavajućih te da su "signal da budemo oprezni i budni"

"Oni koji niječu holokaust, tvrdeći da se nije ni dogodio, ubijaju drugi put šest milijuna Židova", kazao je novi veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor prilikom otvaranja trodnevnog stručnog skupa o holokaustu, koji se održava u hotelu "Pula" pod punim nazivom "Poučavanje i učenje o holokaustu isprečavanju zločina protiv čovječnosti". Bilo je to ujedno i njegovo prvo javno pojavljivanje nakon što je prije točno mjesec dana imenovan na ovu veleposlaničku dužnost.

Klasičan i novi antisemitizam

Ovom je prilikom veleposlanik Ilan Mor pohvalio prošlotjedni govor kardinala Josipa Bozanića, posebno njegovo citiranje pape Franje da kršćanin ne može biti antisemit. Osvrnuvši se na aktualni antisemitizam u Hrvatskoj, pozvao se na rezultate EU-ove ankete Eurobarometra koja je provedena u Hrvatskoj i još 12 zemalja, i rekao da su rezultati daleko od zadovoljavajućih te da su "signal da budemo oprezni i budni."

Na skupu je ukazano na važnost razlikovanja klasičnog i novog antisemitizma, a potonji se iskazuje ne više napadom na sve Židove, nego napadom na državu Izrael, koja je sada "krivac" za sve loše stvari u svijetu. Jučer se nije zaobišao ni podatak da je glavni izraelski memorijalni centar posvećen žrtvama holokausta Yad Vashem proglasio 117 Hrvata pravednicima među narodima, koji su dio 27 tisuća pravednika u cijelom svijetu.

Holokaust u Europi

Sudionicima su se pozdravnim govorima obratili i izaslanici predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, pod čijim se visokim pokroviteljstvom i održava skup, te ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, kao i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, direktor Mémoriala de la Shoah iz Pariza Jacques Fredj, te predstavniciGrada Pule i Istarske županije. U pozdravnom pismu koje je poslala sudionicima skupa, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je da holokaust pripada najsramnijoj stranici ljudske povijesti, na opomenu svima.

Nakon otvorenja skupa, izlaganje "Holokaust u Europi" održao je dr. sc. Tal Brutmann iz francuskog Mémorial de la Shoah, a prvi radni dan zaključio je povjesničar prof. dr. sc. Ivo Goldstein predavanjem "Holokaust u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj".

U četvrtak sudionici skupa radno borave u Trstu, gdje će, uz stručna vodstva, posjetiti Židovski muzej, nekadašnji prostor geta te zloglasni nacistički logor Rižarna San Sabba, dok će se u srijedu i u petak u dvije grupe raditi u hotelu Pula te, među ostalim, izlagati o Židovima u talijanski okupacijskim zonama te stradanjima istarskih logoraša tijekom holokausta u video svjedočanstvima. (Z. ANGELESKI)