Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

22.2.2019. 0:12
POSJETA jASENOVCU
 
PRENOSIMO IZ  JUTARNJEG LISTA 

Milan Bandić i novi veleposlanik Izraela u Zagrebu Ilan Mor obišli su Spomen područje Jasenovac u pratnji rabina Moše Prelevića i Kotel Da-Dona i predsjednika Židovske općine Ognjena Krausa



- Jasenovački logor smrti jedna je od najcrnih mrlja u povijesti hrvatskog naroda, a država koga ga je stvorila, NDH, niti je bila slobodna, niti je bila demokratska, niti je bila hrvatska. Ta se država u svojim korjenima temeljila na rasnim zakonima. To treba jasno i glasno deklarirati, demonstrirati i živjeti. O tome treba govoriti, istinu o Jasenovcu i NDH moraju znati i djeca i stari, kako se zlo ne bi ponovilo.





Rekao je ovo u srijedu u Spomen području Jasenovac zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. On je jasenovačko spomen-područje posjetio u društvo s Ilanom Morom, novim izraelskim veleposlanikom u Zagrebu, kojemu je ovo prvi posjet Jasenovcu. Bandić je naglasio kako su Katolička crkva i kardinal Josip Bozanić nedavno, na sreću, deklarirali puni stav o tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH).


- Treba reći istinu da je Hrvatska u Drugom svjetskom ratu bila na strani pobjednika, na strani antifašističke koalicije, da je od 11 korpusa na prostoru bivše Jugoslavije pet korpusa Narodnooslobodilačke vojske formirano na teritoriju Hrvatske i da je većina hrvatskih ljudi bila na pravoj strani - na strani slobode, jednakosti i bratstva, kazao je zagrebački gradonačelnik

Novi izraleski veleposlanik u Hrvatskoj, Ilan Mor, naglasio je nakon odavanja počasti žrtvama logora u kripti spomenika Cvijet, kako se prvi put nalazi u Spomen-području Jasenovac. Poručio je da Jasenovac mora postati mjesto edukacije mladih, kako se zlo ne bi ponovilo te da je ohrabren istupom kardinala Josipa Bozanića u Zagrebu, na dan obilježavanja holokausta.


Predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus nije decidirano odgovorio na pitanje hoće li ove godine biti jedna ili više komemoracija u Jasenovcu. Naglasio je kako su se neke stvari promijenile, da je predsjednica nakon četiri godine shvatila da je Za dom spremni ustaški pozdrav, da su se o tome jasno očitovali Vlada, Sabor, ali da da se i dalje u Hrvatskoj predstavljaju knjige koje negiraju postojanje jasenovačkog logora, da je lani svega 15 škola posjetilo Spomen-područje Jasenovac.