Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

24.2.2019. 10:30
Beograd
 
prenosmo iz štampe N1


360 stepeni: Asijel i Medić o sukobima u jevrejskoj zajednici


Sukob u jevrejskoj zajednici počeo je kada je uvedena netransparentnost u trošenju novca, kazao je glavni rabin Isak Asijel, za šta je optužio predsednika Jevrejske opštine Beograd Danila Medića. Medić opet, optužuje Savez jevrejskih opština da je budžetska sredstva ulagao u investicione fondove, a da nije isplaćivao naknade preživelim Holokausta.


Jevrejska zajednica Beograda poslala protestno pismo ministarki pravde

Predstavnici Privremene uprave Jevrejske opštine Beograd ostavili su na pisarnici Ministarstva pravde protestno pismo upućeno ministarki pravde Neli Kuburović, u kome traže da oni budu upisani u registar kao legitimni predstavnici Jevrejske opštine Beograd.

Predstavnici Privremene uprave pozivaju se na odluke skupštine Jevrejske opštine Beograd od 2. decembra prošle godine.

"Ministarstvo pravde, iz samo njima poznatih razloga, odbija da postupi po zakonu o crkvama i verskim zajednicama i da izvršu upis ovlašećnog lica tj. novog predsednika JOB u registar crkava i verskih zajeddnica, iako je rok za to odavno istekao. Politika je ušla u našu, jevrejsku zajednicu, i to godinama nije bio slučaj", naveo je Dubravko Vaić, predsednik Privremene uprave JOB.

Na pitanje novinarke N1 kako je to politika ušla, Vaić kaže tako što je država dodelila neki novac - koji dobija Savez jevrejskih opština, a koji ga raspodeljuje opštinama. "Imamo utisak da je taj novac doneo nama više štete nego koristi", zaključio je Vaić