Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

27.4.2019. 14:21
debata Žižek-Peterson
 
S veliki očekivanjem smo gledali i slušali dugo najavljivanji "Dvoboj" "najvećih filozofa današnjice" i ostali  pomalo razočarani jer su neka pitanja  ostala bez  odgovora.

Upravo smo mi živi primjer neuspjelog eksperimenta uvođenja "komunizma" i još opasnije  njegove zamjene  "divljim kapitalizmom",  pa nas  i  zanima mišljenje  znanstvenika.




Slavoljub  Žižek je  rođen  u Ljubljani gdje je završio doktorat iz filozofije i zatim studirao psihoanalizu u Parizu. Jedan od najplodnijih filozofskih pisaca sa 100 knjiga i preko 900 radova.  Žižek je postigao međunarodno priznanje kao socijalni teoretičar nakon što je objavljena njegova prva knjiga na engleskom The Sublime Object of Ideology godine 1989.

Jordan Peterson je profesor sa Sveučilišta u Torontu i klinički psiholog .Pisac je (2018) bestselera "12 pravila za život:protuotrov kaosu", u kojem savjetuje da se najprije treba brinuti o sebi,  a potom o društvu. Veoma je poznat po oštroj kritici marksizma i zbog toga veoma popularan na društvenim medijima.

To je izazvalo reakciju slovenskog filozofa Slavoljuba Žižeka  da u časopisu "The independent" , u veljači 2018, oštro kritizira Petersona "za iznošenje parcijalnih istina" koje su sada popularne i prihvatljive, na što je Peterson izazvao Žižeka na "debatu" 

Kada su se mediji i "fanovi" dohvatili organiziranja debate pred 3.000 gledalaca u Torontu, uz skupe karte, dobili smo novu  vrstu  intelektualnog  TV spektakla  u kojem smo svjedočili pažljivo odabranim  ali ubojitim  mislima dva velikana.