Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

3.9.2019. 9:55
Poljska
 
Zuroff: Germany accepted Poles' narrative of diminished Holocaust role

Polish WWII narrative diminishing their role in Holocaust; German president apologizes for crimes against Poland, barely mentions Jews.

By Herb Keinon ,  September 2, 2019  


German President Frank-Walter Steinmeier swallowed the propaganda line of the Polish nationalist government “hook, line and sinker” by apologizing to them for crimes against Poland during World War II while barely mentioning the Holocaust which targeted the Jews, the head of the Simon Wiesenthal Center’s Jerusalem office Efraim Zuroff said on Monday.


Efraim Zurooff, voditelj Wiesenthal centra u Jeruzalemu,  je kazao: 

Njemački predsjednik  Frank-Walter Steinmeier  je  prihvatio propagandu Nacionalne vlade u Poljskoj te  im se ispričao za zločine u II. Svjetskom ratu,   bez da je spomenuo  Židove u Holokaustu. 

Steinmeier je bio jedan od 40 lidera koju su sudjelovali na komemoraciji u Poljskoj povodom 80- godišnjice početka II. svjetskog rata.   Steinmeier se ispričao Poljacima govorom  na centralnoj ceremoniji u Varšavi i  u mjestu  Wielunu,  koje je bombardirano 1 rujna 1939. kada je stradalo tisuće ljudi, što se smatra prvim napadom na Poljsku.

Njemački predsjednik  nije  u Varšavi spomenuo holokaust  i činjenicu da je od 6 milijuna Poljaka koji  su stradali, njih 3 milijuna ubijenih su bili Židovi...  Zurof smatra da je u redu da se Steinmeier ispričao Poljacima , ali  da je to upravo "priča" koju govori sadašnja poljska vlada:  

This, he said, is “all part of a policy that in a sense tries to elevate their own suffering, and totally ignores the complicity of their own people in the suffering of their Jewish neighbors.”