Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

7.11.2019. 17:25
Kristalna noć
 
Sjećanje na "Kristalnu noć" koja  se odigrala u Njemačkoj, u noći od 9. na 10. studeni 1938. godine,  obično je povezano sa slikom gorućih sinagoga i razbijenih izloga židovskih radnji uz objašnjenje da je to reakcija na atentat  na njemačkog diplomata  Ernsta vom Ratha u njemačkoj ambasadi u Parizu kojeg je počinio poljski  židovski student Herschel Grynszpan.

No "Kristalna noć" ima posebno značenje  jer se smatra i prekretnicom  u antisemitskoj politici Nacional-socijalizma. Atentat u  Parizu je  iskorišten kao  povod za radikalizaciju mjera kojima se Židovi isključuju iz  njemačkog ekonomskog i socijalnog  života, i postepeno  kreće  prema  politici prisilne emigracije, zatim deportacije Židova na "istok" ( u logore ) i konačno   u pokušaj  da se  potpuno uništi europske Židove.


O tome svjedoče događaji u "Kristalnoj noći". 
Ministar propagande  Goebbels je odmah nakon atentata održao govor nakon čega su "partijski vođe" izdali uputstva za nasilje širom Njemačke, Austrije i Sudeta.  Uključena je i Hitlerova nacistička omladina za razbijanje izloga ( oko 7.500 židovskih radnji).  Zapaljene su stotine sinagoga.SS-ovci su oblačili civilna odijela kako bi pogrom izgledao spontana reakcija građanstva, štampa nije smjela objavljivati slike paleži...

Policija je dobila naredbu  da poduzme mjere da se ne ošteti ne-židovska imovina; vatrogasci su intervenirali samo kada je bila opasnost da se vatra proširi na susjedne zgrade; policija je  uhapsila  Židove- mlade muškarce (30.000)  toliko da napuni mjesta u zatvorima i da ih kasnije pošalje u logore  ili pusti uz uvjet da emigriraju.

 Prije nego se zapalilo sinagoge Nijemci su  odnijeli  i pohranili  njihovu arhivsku građa .Uništavali su groblja, a pogromi su osobito bili brutalni u Berlinu i Beču gdje su bile najveće Židovske.zajednice. Upadalo je u kuće, uništavala imovina i prisiljavali Židove na javna poniženja;  smrtno je stradao 91 Židov i stotine su bile ranjene.

točkice predstavljaju sinogoge koje su zapaljene
 US Memorial museum

Najveći je apsurd da su nacisti proglasili Židove krivima  za "Kristalnu noć" i Židovska zajednica u Njemačkoj  je morala platiti državi odštetu  u iznosu od bilijun njemačkih maraka; oduzeli su sve osiguravajuće police i  vlasnici stanova i radnji su proglašeni odgovorni za štetu,  koju su morali sami sanirati.

U tjednima koji su slijedili doneseni su   zakoni  i naredbe kojima se otela židovska imovina i sredstva za život. Forsirala se " Arijenizacija" u kojoj se prenosilo  vlasništvo Židova u "arijsko" vlasništvo. Židovi se nisu mogli zaposliti , djeca nisu mogla ići u škole, izgubili su vozačke dozvole, zabranjen im je odlazak na javna mjesta, kina. kazalište .., iselili su se iz svojih stanova- i  na kraju završili u logorima i dimu njihovih krematorija

Zvuči poznato- zar ne?