Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

11.11.2019. 8:26
Solun
 

T hessaloniki walks in apologetic silence to the 50,000 Jewish citizens it lost to the HolocaustThe city of Thessaloniki celebrated on Sunday its liberaton from the Nazis on 30 October 1944, but not without acknowledging the 50,000 Greek Jews the city lost to the concentration camps, honouring their memory with a ‘silent apology’ march.

Grad Thessaloniki (Solun) slavi u nedjelju  svoje oslobođenje od nacista ( 30- oktobar 1944) ali i priznavanje gubitka  50.000 Židova koji su ubijeni u koncentracijskim logorima.Njima je  odana  počast u "tihom" maršu oprosta( silen apology marsh). Marš je započeo na  "Eleftherias  skveru" gdje je započeo "cni šabat" u julu 1942, odvođenje gradske židovske zajednice u logore smrti. Zatim je marš prešao u Niki aveniju i zaustavio se kod" Agia Sophia" skvera  na kojem je bilo objavljeno oslobođenja  i spomenika na Židovskom groblju  je  čitana poezija i pjevane pjesme.

David Saltiel,  p redsjednik Centralnog odbora Židovskih zajednica u Grčkoj je održao govor i naglasio važnost sjećanja na žrtve.