Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

9.1.2020. 15:24
izrael
 

Israel’s Sephardic chief rabbi calls former Soviet immigrants ‘religion-hating gentiles’

JANUARY 7, 2020 1:33 PM

Glavni sefardski rabin u Izraelu je nazvao imigrante iz nekadašnjeg Sovjetskog Saveza " ne-Židovima -mrziteljima religije"


JERUSALEM (JTA) — Israel’s Sephardic chief rabbi is under fire for calling immigrants from the former Soviet Union “Communist, religion-hating” gentiles. At a rabbinical conference in Jerusalem last week, Rabbi Yitzhak Yosef criticized Israel’s  Law of Return  for granting citizenship to Russians who are not Jewish according to Orthodox religious law, the Yediot Acharonot daily first  reported  Tuesday. The rabbi accused the state of deliberately inviting immigrants from the former Soviet Union to Israel in an effort to weaken the political power of the haredi Orthodox public.


Glavni sefardski rabin Izraela je pod "vatrom" zbog toga što je nazvao imigrante iz bivšeg SSSR-a  da su "komunisti, ne-Židovi,  koji mrze religiju". 

To se dogodilo na rabinskoj konferenciji u Jeruzalemu, prošlog tjedna,   kada je rabin Yitzhak Yosef kritizirao "Zakon o povratku" , koji je dao građansko pravo Rusima koji nisu Židovi  prema ortodoksnom religioznom zakonu. Rabin je optužio državu da je pozvala imigrante iz SSR-a u Izrael u želji da oslabi političku moć Haredi Ortodoksa. Kao rezultat tog zakona su stotine tisuća neŽidova  došli u Izrael- nežidovi koji glasaju za razne "antiseligiozne" stranke.


Izraelski političari i progresivni religiozni  vođe su zatražili ostavku Yosefa, a on je izjavio medijima da su njegove riječi " izvrnute" ( pogrešno prikazane). "Jasno ponavljam : Zajedno sa dobrodošlom Alijom stotina tisuća Židova iz SSSR-a, prema  Zakonu  o povratku,  došao je i manji  broj imigranta koji nisu Židovi po židovskim zakonima" .

 "Tokom mojih posjeta,  posljednjih mjeseci , razvijenim zajednicama u Rusiji i Ukrajini, bio sam izložen njihovoj kritici jer  smo dozvolili dolazak u Izrael  mnogim osobama koje nisu Židovi".


Premijer Netanyahu je nazvao Yosefove primjedbe "neprimjerenima" jer da  su imigranti iz nekadašnjeg SSSRa   veliki blagoslov za državu Izrael i Židovski narod. Yosefa je napao  i Yuli Edelstein ( glasnogovornik Kneseta) koji je imigrirao iz Ukrajine 1987. kao i Avigdor Liberman koji je došao iz Moldavije i njegova politička   stranka  je  glavna  za Sovjetske imigrante.