Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

5.2.2021. 23:16
Amruševa
 
Ponovno je postavljena pločica  "Stolperstein" pred kućom u Amruševoj ulici u kojoj je nekada stanovao Miroslav Šalom Freiberger , nadrabin Židovske općine u Zagrebu . 



Tu malu pločicu je kreirao njemački umjetnik Gunter Demning i ona  se ugrađuje u cijeloj Europi  pred kućama u kojima su nekada živjeli Židovi  koji su stradali u Holokaustu.

Nadajmo se da  ova pločica ponovno neće biti uništena u nerazumnoj mržnji  i da će ostati kao spomen na poznatog uglednog Zagrepčana  koji nema groba jer je nestao je u pepelu Auschwitza.

U priloženoj kratkoj biografiji želimo pokazati tko je bio Miroslav šalom Freiberger i zašto je važno da ga se s poštovanjem i pijetetom sjećamo:

Freiberger Miroslav Šalom  (Zagreb 1903 -Auschwitz 1943) bio je nadrabin u zagrebačkoj Židovskoj općini. Školovao se u Berlinu  na Visokoj školi za židovske nauke  i  po povratku je najprije radio u Osijeku,  a u Zagrebu od 1936.  godine gdje je 1942. imenovan za nadrabina.  

Bio je  predsjednik Židovskog narodnog akademskog društva „Judeja“. Bio je vjeroučitelj, hebreist, prevoditelj, diplomirani pravnik i doktor teoloških znanosti. Njegovo najvažnije djelo je „Molitvenik“. Bio je član Udruženja  cionista . Bio je plodan pisac najprije u časopisu “Židov“ , a kasnije u „Gideonu“, Haavivu, Omanutu, Jevrejskom narodnom kalendaru, Narodnoj židovskoj svijesti i drugim časopisima   i bio je poznati prevodilac; vodio je matične knjige . 

U vrijeme II. Svjetskog rata ostao je sa svojom zajednicom iako mu je kardinal Stepinac   nudio spas   i pomagao proganjanim Židovima.    U jednoj od posljednjih deportacija   3.svibnja 1943. poslan je  u Auschwitz gdje je odmah ubijen.

(iz židovskog biografskog leksikona)