Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

24.2.2021. 9:57
Estera
 

15th-century Megillat Esther, 
among oldest in world, 
gifted to National Library 
of Israel



A rare scroll of the Book of Esther, believed to have been penned in the mid-15th century in the Iberian Peninsula, has been donated to the National Library of Israel and made available online ahead of this year’s Purim festival.

Rijetki rukopis iz Knjige o Esteri, vjerojatno porijeklom iz  Iberijskog poluotoka,   iz sredine 15. stoljeća , doniran je Nacionalnoj biblioteci Izraela  i stavljen  na internet da bi ove godine bio dostupan  u  vrijeme svečanosti Purima. 

Rukopis je pisan smeđom tintom na koži  tipičnim sefardskim rukopisom, koji podsjeća na Toru. Rukopis sadrži i tradicionalni blagoslov koji se čita prije priče o Esteri što je dokaz rituala kojim su se služile Židovske zajednice prije progona. Donaciju je dao  Michael Jesselson.


To je jedan od najstarijih poznatih rukopisa  s pričom za Purim. To je vrlo rijetki dokaz bogate kulture Židova na Iberijskom poluotoku (prije progona) . Knjiga o Esteri, koja priča o događajima u perzijskom carstvu u 5 stoljeća BCE, se tradicionalno čita prilikom praznika Purim. U 2021. godini  praznik počinje u noći u četvrtak a u  Jeruzalemu dan kasnije.