Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

10.7.2021. 17:41
Amerikanski Židovi
 
 prevodimo iz JTA NEWS 

US Jews getting younger on average, massive religions survey find
s
JULY 8, 2021 2:50 PM

(JTA) — The median age of American Jews has dropped from 52 to 48 since 2013, according to a massive survey of Americans and religion, making Jews one of only two religious groups to grow younger on average. Every other religious grouping except for mainline Protestants tended to age during the same period, although a number remained on average younger than Jews. The median age for all Americans was 47, the survey found.

Židovi u USA postaju  u prosjeku mlađi pokazalo je veliko religiozno  istraživanje. Prosječna starost američkih Židova se smanjila od  2013. godine,  od 52 na 48 godine. Židovi su tako jedna od dvije religiozne grupe koje su u prosjeku postale mlađe. Inače sve religiozne grupe osim,  glavne protestantske, pokazuju starenje,  iako su  u prosjeku mlađe nego Židovi. 

Istraživanje je pokazalo da je prosječna starost Amerikanaca 47 godina. Istraživanje je bazirano  na blizu 500.000 intervjua od 2013. godine do danas. Pokazalo se da Židovi predstavljaju 1% populacije i primarno su koncentrirani u sjevero-istočnom području i području oko New Yorka.

Većina Židova, njih 51%  živi u "suburbanim" područjima, 40% u urbanim i samo 8% u ruralnim područjima. Politički su Židovi 44 % Demokrari, 31% se identificira kao "nezavisni" i 22% ka Republikanci.

Najveća koncentracija  Židova (18%)  je  u   Rockland County, New York,  koje ima veliku haredi ortodoksnu populaciju  i sedma je od deset najreligioznijih područja u zemlji. Najveće koncentracija Židova su u New Yorku, New Yersey, Floridi i Marylandu. Židovi su jedna od tri grupe koje imaju najvviše osoba sa završenim koleđima :58% Židovi, 59% Unitarni Univerzalisti i 67% Hindusa.

PEW studija  je pronašla da Židovi imaju 49 godina u prosjeku ali  da su ortodoksni Židovi u prosjeku mlađi (35) od onih koji su konzervativni (62) i reformski        (53)


BY RON KAMPEAS