Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

17.7.2021. 20:09
Poljska
 

Polish nationalists disrupt commemoration for Jewish pogrom victims

JULY 14, 2021 6:18 PM


A Polish nationalist holds a sign reading "We demand the truth about Jedwabne," at the site of a Holocaust pogrom in Jedwabne, Poland, July 10, 2021. (Krzysztof Bielawski)

Several dozen nationalist protesters disrupted a commemoration ceremony for Jewish victims of a 1941 pogrom in Jedwabne, Poland, symbolizing the country’s fraught debate over who should be blamed for World War II-era atrocities.
The nationalists brought flags and signs and disturbed people praying at the site of the pogrom on Saturday, the exact anniversary of the event. A much larger group, including Poland’s chief rabbi and Catholic clergymen, gathered on Sunday, after the Jewish sabbath, to commemorate the victims.

Nekoliko desetaka nacionalista  koji su protestirali je poremetilo ceremoniju komemoracije za žrtve pogroma 1941 u Jedwabne, što simbolizira oštru debatu o tome koga treba optužiti za Holokaust u II. svjetskom ratu.  Nacionalisti su  nosili zastave i znakove i ometali ljude koji su se molili na mjestu pogroma, na točan dan (subotu) kada se pogrom dogodio. 


Velika grupa  u kojoj su bili glavni rabin Poljske i katolički svećenici se sastala u nedjelju na komemoraciji.  I u nedjelju se pojavilo nekoliko nacionalista, ali u manjem broju nego u subotu ali to je  prema riječima glavnog rabina  Schudricha   vrlo ozbiljna stvar koja uključuje i  stanovište poljske vlade o  sjećanju na Holokaust. Nacionalisti su nosili plakate koji su optuživali Grossa ( pisca knjige o pogromu) a vodio ih je  Robert Bąkiewicz, koji svake godine organizira  marš nacionalista u Varšavi, a ima potporu vladinih fondova i organizacija.

U Jedwabne  je u tom malom gradu  u pogromu ubijeno 300 Židova , broj nije točno utvrđen jer je podmetnuta vatra. Povjesničar Tomasz Gross je u svojoj knjizi 
“Neighbors: The Destruction of the Jewish Community in Jedwabne, Poland”  2001, ustanovio da  je ubijanje 
bilo od strane poljskih civila, a ne nacističkih snaga, knjiga je pobudila debate koje još traju....

BY KATARZYNA MARKUSZ